Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΠΑΣΧΑ οδηγείτε οικολογικά​

Τώρα στην περίοδο των εορτών του Πάσχα οδηγείτε οικολογικά​.
Ξέρουμε ότι με πολλά απλά καθημερινά πράγματα στην ζωή μας τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας μας μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Καιρός όμως είναι το θέμα της οικολογίας να το βάλουμε και στην οδήγησή μας προσπαθώντας να οδηγήσουμε οικολογικά και αυτό σημαίνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Green Peace ότι μπορούμε να επιτύχουμε 10-15% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων, 10-25% λιγότερα ατυχήματα και βελτίωση της οδικής ασφάλειας, σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, μείωση κόστους για καύσιμα, συντήρηση οχήματος και ασφάλισης.
Ενώ ακόμα έχουμε αύξηση της άνεσης μεταφοράς για τον οδηγό και τους επιβάτες, αλλά και ίσο χρόνο ταξιδιού σε σύγκριση με τον συνήθη τρόπο οδήγησης.
Τώρα λοιπόν στην περίοδο των εορτών που σαφώς και θα μετακινηθούμε περισσότερο ας δοκιμάσουμε να κάνουμε τα εξής:
* Οδηγούμε με υψηλή σχέση μετάδοσης (μεγάλη "ταχύτητα") στις χαμηλές στροφές του κινητήρα.
* Προβλέπουμε την απαιτούμενη επιτάχυνση ή επιβράδυνση ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας, επιταχύνουμε γρήγορα το αυτοκίνητό μας, προσπαθούμε να κάνουμε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις και καθυστερούμε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις μετάδοσης (με άλλα λόγια οδηγούμε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).
* Τέλος αποφεύγουμε κάθε άσκοπη επιβράδυνση, φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας
* Ένα ακόμη έξυπνο κόλπο είναι αυτό με τα λάστιχα. Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας..Μια μικρή απόκλιση από το κανονικό φούσκωμα, μπορεί να σας κοστίσει πολλά. Αν τα λάστιχά σας δεν είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, τότε καταναλώνετε 1,2 - 3,7% περισσότερο καύσιμο (ανάλογα με την ταχύτητα). Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο.
'Ετσι λοιπόν με κάποιες απλές κινήσεις και με λίγο περισσότερη σύνεση στην οδήγηση όσο και αν δεν το επιτρέπουν οι δρόμοι θα μπορέσουμε και οικονομία να κάνουμε και να συμβάλουμε στην οικολογία από τη στιγμή που θα οδηγούμε οικολογικά.
Θάνος Κορομπύλιας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια