Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ραπανάκι, για την όρεξη

Radish, for appetite
Αναζητήστε φρέσκα, ελληνικά ραπανάκια και απολαύστε τα σε πρωτότυπους συνδυασμούς.
Ενίσταμαι, κύριοι καλλιεργηταί!
Έχω βαρεθεί κάθε φορά που μου έρχεται η όρεξη για ραπανάκι να βρίσκω εκείνα τα πλαστικά διαφανή χωνιά με κλώνους από ραπανάκι Ολλανδίας.
Ένας Θεός ξέρει αν είναι υδροπονικής καλλιέργειας, πάντως είναι θερμοκηπίου, συνήθως άνοστα, αλλά με πανέμορφο κόκκινο χρώμα.
Και αναρωτιέμαι: δεν υπάρχουν χωράφια δικά μας που να παράγουν ανοιξιάτικο ραπανάκι, μακρύ ή στρογγυλό, που να καίει ελαφρώς, για να το απολαύσω με ζεστό ψωμί με προζύμι, που μου αρέσει να το βουτυρώνω, να βάζω χονδρό αλάτι και να τρώω ένα μπολ ραπανάκια;

(Αν αντιδρούν στην ιδέα του βουτύρου, προτείνω να το δοκιμάσουν για να γευτούν την απόλυτη αρμονία).
Άσε που τα ραπανάκια είναι αποτοξινωτικά.
Radish, for appetite
* Επιπλέον, όταν το χαράξεις από την ουρά προς τα φύλλα αλλεπάλληλες φορές, γύρω - γύρω, και το βάλεις σ ένα μπολ με νερό και παγάκια, ανοίγει και γίνεται σαν τριαντάφυλλο, επιτρέποντάς σου να στολίσεις οποιοδήποτε πιάτο.
* Ψιλοκομμένο είναι εξαιρετικός σύντροφος οποιασδήποτε σαλάτας, από τις πιο απλές ως τις πιο σύνθετες. Σε σαλάτα ρυζιού, ζυμαρικών, με θαλασσινά, με τόνο κονσέρβας, με πατάτα βραστή και αλίπαστα, και τέλος πάντων σε οποιοδήποτε σας αρέσει.
* Αλλά δεν σταματάει εκεί, διότι τα φύλλα του είναι πολύτιμο συνθετικό για σούπες - με ή χωρίς πατάτα - και τα συνιστώ, αφού επίσης έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
* Σε ένα μείγμα λαχανικών στο γουόκ, εξάλλου, το ραπανάκι δίνει μια ξεχωριστή "πινελιά" στην παρασκευή ασιατικού τύπου πιάτων.
* Τα πιο "άγρια" ευρωπαϊκά ραπανάκια είναι τα μακριά μαύρα, που βέβαια ούτε κατά διάνοια πλησιάζουν σε κάψιμο το αδερφάκι τους, το άγριο ιαπωνικό νταϊκόν - άσπρο, σχεδόν χωρίς κανένα κάψιμο.
Αλέξανδρος Γιώτης
Radish, for appetite
ΣΥΝΤΑΓΗ: 
Τσιγαριαστ​ά ραπανάκια με τα φύλλα τους
Μεζές για 4 άτομα:
*  2 ματσάκια ραπανάκια, μαζί με τα φύλλα τους.
*  ελαιόλαδο.
*  λίγο χονδρό θαλασσινό αλάτι.
*  φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
*  1 σφηνάκι τσίπουρο.
*  1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη.
*  ελάχιστο τσίλι σε σκόνη.
*  χυμός από 1/2 λεμόνι.
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα ραπανάκια και τα φύλλα τους και με ένα μαχαιράκι κόβουμε την "ουρίτσα" των βολβών, δηλαδή τη ρίζα τους.
Βάζουμε ξεχωριστά τους βολβούς από τα φύλλα. Κόβουμε τα φύλλα σε μέτρια κομμάτια με τα χέρια μας. Κόβουμε και τους βολβούς σε σχετικά λεπτές ροδέλες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ρίχνουμε τα κομμένα φύλλα, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε για δύο λεπτά. Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε τις ροδέλες από τα ραπανάκια και ανακατεύουμε καλά.
 Μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό, ρίχνουμε τη γλυκιά πάπρικα, το τσίλι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια