Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ - Lahmacun - Lahmaǰun

ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ - Lahmacun - Lahmaǰun
.
Το Λαχματζούν -σύμφωνα με τη γουίκι- (Lahmacun στα τούρκικα ή lahmajoun, lahmaǰun լահմաջուն ή լահմաջո lahmaǰo στα αρμένικα, لحم بعجين, bi'ajīn Lahm στα αραβικά, που σημαίνει "κρέας με ζύμη», είναι μια τυποποιημένη πίτα (βλ. σουβλάκι) της ανατολής και αποτελείται από ένα στρογγυλό, λεπτό κομμάτι ζύμης καλυμμένο με κιμά (συνηθέστερα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας).
Σερβίρεται συχνά ραντισμένο με χυμό λεμονιού, τυλιγμένο με λαχανικά και αρωματικά, όπως τουρσιά, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλι, μαϊντανό ή κόλιαντρο.
Το συναντάμε να πουλιέται ευρέως στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν εστιατόρια που ειδικεύονται στο Λαχματζούν.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
2 κτΣ ελαιόλαδο
1 κτΣ βούτυρο (αρωματικό tip)
2 κτγ. μαγιά ξερή
1 κτγ. ζάχαρη
1 κτγ. αλάτι
1 κούπα (~200 ml) χλιαρό νερό

για την επικάλυψη:
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σφηνάκι λιαστό Σαμιώτικο κρασί
2 ντομάτες αποφλοιωμένες & λιωμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κρεμμύδια στον τρίφτη
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κόκκους μπαχάρι
½ κτγ. πιπέρι καγιέν
½ κτγ. κύμινο
αλάτι, πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε φλοίδες και δουλεύουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ψιχουλιάσει.
Προσθέτουμε τότε το χλιαρό νερό λίγο – λίγο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική.
Σταματάμε το …δούλεμα και σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σειρά παίρνει τώρα ο κιμάς.
Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν αλλά προσέχουμε να μην αλλάξουν χρώμα. Για να μην αρπάξουν, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τον κιμά, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα μεγάλο πιρούνι για να τον «σπάσουμε» σε μικρά κομματάκια και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
Σβήνουμε με το Σαμιώτικο και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τον αφήνουμε να γίνει.
ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ - Lahmacun - Lahmaǰun
Μόλις ετοιμαστεί, τον αποσύρουμε από την εστία και αφού κρυώσει, προσθέτουμε ανακατεύοντας το μαϊντανό, αφήνοντας στην άκρη μια μικρή ποσότητα για το σερβίρισμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο (λέμε τώρα!!!) στους 220ο C.
Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 8 μέρη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε στρογγυλές (όσο γίνεται) πίτες, πάχους 1 cm περίπου.
Στρώνουμε τα ταψάκια μας με λαδόκολλα, αλείφουμε με ελαιόλαδο το χαρτί και τοποθετούμε επάνω τις πίτες μας. Τις αφήνουμε κανένα 10λεπτο να περιμένουν και απλώνουμε στην επιφάνειά τους τη σάλτσα με τον κιμά. Το μέρος που μένει ακάλυπτο, το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Φουρνίζουμε για 8 με 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με τον υπόλοιπο μαϊντανό!!! Οι πίτες μας πρέπει να είναι αρκετά ελαστικές με καλοψημένες άκρες, έτσι ώστε να μπορούν να λυγίσουν και να τυλίξουν μέσα τους ότι άλλο θέλουμε να βάλουμε (περί ορέξεως…). Έστυψα και λεμόνι, που του πήγαινε γευστικά, αλλά δε με ενθουσίασε. Ίσως επειδή ο κιμάς δεν είχε αρνί.
 oinomagirion

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια