Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ξυνόχοντρος τραχανάς. Άραγε, πώς φτιάχνεται;

ΥΛΙΚΑ
(για 6 μερίδες)
1 ½ κιλό γάλα
½ κιλό σιτάρι αλεσμένο
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ανάλογο σκεύος βάζουμε το φρέσκο γάλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 5-6 ημέρες, έως να ξινίσει, ανακατεύοντας το, μία-δύο φορές την ημέρα.
Αφού διαπιστώσουμε δοκιμάζοντας ότι ξίνισε (αν το θέλουμε ποιο ξινό το αφήνουμε παραπάνω ημέρες), το βάζουμε σε ανάλογη κατσαρόλα και αφού πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το αλεσμένο σιτάρι, το ανάλογο αλάτι και αφήνουμε να ψηθούν μαζί, για 20΄λεπτά περίπου, ανακατεύοντας διαρκώς έως να γίνει όπως το πιλάφι.
Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μίγμα σε ανάλογο ταψί ώστε να πάρει ύψος δυο εκατοστά, και το αφήνουμε 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα χαράζουμε σε τεμάχια μεγέθους της αρεσκείας μας ή πλάθουμε σε σχήματα, τα τοποθετούμε σε μεγαλύτερο ταψί ούτως ώστε να μην ακουμπούν μεταξύ τους, καλύπτουμε με σίτα ή κάτι ανάλογο, για προστασία από έντομα και αφήνουμε στον ήλιο για 10 περίπου ημέρες .
Δεν παραλείπουμε να γυρίζουμε πλευρά στα κομμάτια καθημερινά, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς (το διαπιστώνουμε εάν σπάζοντας ένα κομμάτι στη μέση δεν έχει καθόλου υγρασία).
Σε αντίθετη περίπτωση αφήνουμε ακόμη όσο χρειασθεί.
Μετά την αποξήρανση τοποθετούμε τον ξυνόχοντρο σε πάνινη συσκευασία ή αλλού αρκεί να αερίζεται και τον διατηρούμε έτσι για μεγάλο διάστημα, πάνω από 6 μήνες.
Αποτελεί μια πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή και μαγειρεύεται με πολλού τρόπους όπως: με κρέας, κατά προτίμηση χοιρινό, με πατάτες, με φασολάδα, με μελιτζάνες με ρύζι, σούπα, κλπ., προσθέτοντας τον πάντα κατά το τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος και σε ποσότητα που μαθαίνουμε να ελέγχουμε μετά από πειραματισμούς.
Μπορούμε επίσης να τον γευτούμε και νωπό ως επιδόρπιο, πριν την διαδικασία της αποξήρανσης.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
 www.newsdiet.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια