Μανταρίνι

Η μανταρινιά, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, κατάγεται από την ανατολική Ασία (Κίνα, Ινδονησία κ.α), όπου καλλιεργούνταν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν φτάσει στην Ευρώπη.
Όσον αφορά τη χώρα μας, οι πρώτες αναφορές ανάγονται στο 1829, οπότε αναφέρεται πως την έφερε στον Πόρο ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν.
Σήμερα η καλλιέργειά της στην Ελλάδα καλύπτει έκταση περίπου 57.000 στρεμμάτων.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα, με 19.200 στρέμματα, και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κλπ.
Στην αγορά βρίσκει κανείς από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο πολλές ποικιλίες και υβρίδια, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι εξής:

α. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι.
Διακρίνεται για τον λεπτό φλοιό κιτρινοπράσινου χρώματος, με σάρκα χυμώδη, πολύ αρωματική και γλυκιά, που όμως έχει πολλούς σπόρους.
Συναντάται κυρίως στη Χίο, την Κάλυμνο και την Κρήτη.
β. Κλημεντίνες Αλφερίου, Ισραήλ, Πόρου, Ρόδου κλπ.
Η επιδερμίδα τους είναι λεπτή, πορτοκαλοκόκκινη, η σάρκα τους είναι αρωματική, γλυκιά και άσπερμη ή ολιγόσπερμη.
Είναι η πλέον διαδεδομένη στην Ελλάδα.
γ. Τα σατσούμα τα οποία στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε περιορισμένες εκτάσεις.
Η ποικιλία αυτή έχει μικρούς έως μεγάλους σφαιρικούς καρπούς, πεπλατυσμένους, άσπερμους και αρκετά γλυκούς και ελαφρώς υπόξινους.
δ. Τα Ενκορ, μια όψιμη ποικιλία που ωριμάζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.
Ο καρπός τους είναι μεσαίου μεγέθους και η επιδερμίδα τους πορτοκαλοκίτρινη.
Η σάρκα τους είναι πλούσια σε χυμό, γευστική, αλλά με πολλά κουκούτσια.
ε. Ορτανικ, μια μεσοπρώιμη ποικιλία που ωριμάζει από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο.
Ο καρπός της είναι μεγάλος και πλακέ.
Έχει σάρκα ζουμερή, γευστική και αρκετά αρωματική.
* Πλούσια σε βιταμίνες.
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,Β και C, σε καροτενοειδή και κάλιο (βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης). Είναι πολύ υγιεινά φρούτα: περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ζεαξανθίνης και, σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη.
* Τι να προσέχουμε.
'Οταν προμηθευόμαστε μανταρίνια από την αγορά, θα πρέπει η επιδερμίδα τους να μην έχει κηλίδες, να είναι ελαστική και λαμπερή και να μην είναι ιδιαίτερα κολλημένη στη σάρκα τους.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος διατηρούνται για 2 με 3 ημέρες, ενώ στο οικιακό ψυγείο μέχρι 10 ημέρες.
* Σε χώμα ή γλάστρα.
Η μανταρινιά είναι ένα πολύ όμορφο δέντρο.
Ως καλλωπιστικό φυτό, μπορεί να φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα, χωρίς να έχει μεγάλες ανάγκες σε φροντίδα.
Από την άλλη, στο χώμα θέλει ζεστό κλίμα και θερμοκρασίες που το χειμώνα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω των -2 βαθμών C.
OIKO

Related Posts