Ώρα για καφεδάκι!

Ο αγαπημένος μας παραδοσιακός καφές φτιάχνεται κυρίως από ποικιλίες Arabica Santos και Rio με την προσθήκη μιας ινδικής συνήθως Robusta.
H κάπως γλυκειά του γεύση οφείλεται στο καβούρντισμά του που γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω και μέσα να μείνει λίγο άψητος.
Ο τρόπος που τον φτιάχνουμε είναι το βράσιμο του καφέ πάνω από ανοιχτή φωτιά, όπως στην Αραβία, γι αυτό θα δανειστούμε λίγες από τις γνώσεις των Αράβων καφετζήδων ώστε να πετύχουμε τον τέλειο καφέ!!....
* Τα καλύτερα φλυτζανάκια είναι τα χοντρά που τον διατηρούν ζεστό περισσότερη ώρα.
* Πρώτα ρίχνουμε τον καφέ και μετά τη ζάχαρη για να μην μας πικρίσει τον καφέ.
* Το μπρίκι πρέπει να είναι με στενό λαιμό για να ανακυκλώνει την θερμοκρασία και όχι ανοιχτό για να μην τη χάνει.
* Για να μην μας σπάσει το καϊμάκι που επιθυμούμε να σερβίρουμε, ανακατεύουμε μία μόνο φορά.
* Μπορούμε να φουσκώσουμε δυο και τρεις φορές τον καφέ στο τέλος. Στην Αραβία, τον
φουσκώνουν πολλές φορές πριν τον βγάλουν από τη φωτιά.
* Οι καφετζήδες μόλις πήγαινε να φουσκώσει, έριχναν λίγο κρύο νερό μέσα στο μπρίκι για να παρατείνουν το ψήσιμο.
* Δεν αρχίζουμε να πίνουμε πριν κατακάτσει το "κατακάθι", γιατί πολλούς ανθρώπους, τους πειράζει ο καφές στο στομάχι.
* Μπορούμε να προσθέσουμε στον καφέ για να τον αρωματίσουμε διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Οι Άραβες μάλιστα, έριχναν και μια πρέζα αλάτι για να βγάλουν περισσότερο άρωμα και μετά έριχναν διάφορα μυρωδικά.
* Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα μπορείτε να βάζετε χλιαρό νερό στο μπρίκι.
* Πολλά καφενεία ψήνουν ακόμη στη "χόβολη". Αυτός ο τρόπος κάνει τον καφέ πολύ γευστικό. Τα παλαιά χρόνια στα ελληνικά χωριά έψηναν τον καφέ στη στάχτη του τζακιού.
* Παραδοσιακά, ο ελληνικός καφές σερβίρεται με δροσερό νερό και λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.
Πυραμίς

Related Posts