Νόστιμες άγριες αγκινάρες

Η τρυφερή καρδιά της είναι το πιο νόστιμο μέρος του φυτού.
Θα τη βρούμε κάτω από πολυάριθμα φύλλα, τα οποία θα αφαιρέσουμε προσεκτικά, κρατώντας μόνο εκείνα με το ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, που είναι τα πιο τρυφερά.
Αλλά και τα κοτσάνια της, τα οποία είναι πολύ νόστιμα, τα καθαρίζουμε από τις ίνες και τα φυλάμε μαζί με τις καρδιές σε λεμονόνερο με μία κουταλιά αλεύρι, για να μη μαυρίσουν, μέχρι να τα μαγειρέψουμε.
Όλα αυτά εφόσον αυτές που έχουμε διαλέξει έχουν μικρά και κλειστά "λουλούδια", κεφαλές δηλαδή
με σκούρο πράσινο χρώμα και χωρίς κιτρινωπές κηλίδες, για να είναι φρέσκες και τρυφερές.
Και μολονότι τις βρίσκουμε στις λαϊκές όλο το χειμώνα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, νοστιμότερες θεωρούνται εκείνες της πρώτης άνοιξης και ακόμη πιο εκλεκτές είναι εκείνες οι άγριες και ημιάγριες που ευδοκιμούν κυρίως στα κυκλαδονήσια.
Σαν καλλιέργεια δεν θεωρείται επιβαρυμένη από φυτοφάρμακα, αλλά βρίσκουμε και βιολογικές.
Τις φυλάμε σαν ανθοδέσμη μέσα σε ένα βάζο με νερό για 4-5 μέρες ή στο ψυγείο, καθαρισμένες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και το μεγαλύτερο μέρος του κοτσανιού, για 2-3 εβδομάδες το πολύ.
γαστονόμος

Related Posts