Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αστυπάλαια / Astypalea

Τουριστικός Οδηγός Αστυπάλαιας
Είναι η πεταλούδα του Αιγαίου!
Έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι την Αστυπάλαια λόγω του σχήματός της.
Η Αστυπάλαια είναι λοιπόν μια πεταλούδα που φτερουγίζει στο Αιγαίο κάπου εκεί, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων συνδυάζοντας στοιχεία και από τις 2 γειτονιές...
Βραχώδης τόπος με αξιόλογο αναρριχητικό πεδίο και
δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, θυμίζει Κυκλάδες με κατάλευκα σπίτια με βουκαμβίλιες, με γραφικά χωριά και μια υπέροχη χώρα, καθαρές διαυγείς παραλίες και "ατμόσφαιρα"... παρόλα αυτά δεν διαθέτει την οργιώδη οικιστική ανάπτυξη των Κυκλάδων.

Η Αστυπάλαια (δηλαδή "παλιά πόλη") διαθέτει πλούσια ιστορία, παράδοση, ξωκλήσια, άγρια ομορφιά και πολλά άλλα ωραία κρυμμένα μυστικά.
Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στο camping της.
Η Χώρα και το Κάστρο της Αστροπαλιάς
Η Χώρα της Αστυπάλαιας είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού και είναι κρεμασμένη πάνω σε βράχο.
Από τη μια είναι το λιμάνι (Πέρα Γιαλός) και από την άλλη ο όρμος Λιβάδι.
Λέγεται ότι η χώρα της Αστυπάλαιας είναι η ωραιότερη χώρα του Αιγαίου!!!
Στην κορυφή της επισκεφθείτε το βενετσιάνικο κάστρο της, χτισμένο με τοπική σκούρα πέτρα και περιτριγυρισμένο από λευκά σπίτια
Μέσα στο κάστρο υπάρχουν δύο όμορφα νησιώτικα εκκλησάκια, η Παναγία Ευαγγελίστρια και ο Άγιος Γεώργιος.

Το Κάστρο της Αστροπαλιάς
Το Κάστρο της Αστροπαλιάς όπως ονομάζεται είναι τόπος ερωτεύσιμος λένε όσοι το επισκέφθηκαν (θα το επιβεβαιώσουμε επιστρέφοντας από το ταξίδι στην Αστυπάλαια).
Στο πανηγύρι του 15αυγούστου προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το Λαμπριανό. (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Αξίζει και μια βόλτα στους παραδοσιακούς και ταυτόχρονα πρωτοποριακούς ανεμόμυλους στη Σκάλα στη Χώρα.
Επίσης συμβουλή φίλων που μόλις γύρισαν από Αστυπάλαια είναι να μην διανοηθεί κανείς να μην περπατήσει στα στενάκια της Χώρας! Θα ανακαλύψει απίστευτα σημεία και θα γεμίσει το άλμπουμ των φωτογραφιών του με τις πιο καλοκαιρινές γειτονιές του Αιγαίου.

Το νησί της Αστυπάλαιας
Η Αστυπάλαια διαιρείται στο Μέσα και το 'Εξω νησί με μία λεπτή αμμουδερή λωρίδα που λέγεται Στενό. Χωρίς το Στενό η Αστυπάλαια θα ήταν 2 διαφορετικά νησιά. Στο Έξω Νησί, στον Άγιο Ιωάννη επισκεφθείτε τον καταρράκτη του νησιού αλλά και το Λιβάδιτο οποίο διαθέτει και παραλία. Το Λιβάδι είναι όνομα και πράγμα, από τα πιο ευφορα σημεία του νησιού με υπέροχα λουλούδια και δέντρα. Στο Μέσα Νησί, επισκεφθείτε τη διάσημη Μαλτεζάνα και στο βόρειο τμήμα τη λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη όπου είναι χτισμένο το Βαθύ. Μπείτε σε ένα καΐκι με κατεύθυνση το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

Μετάβαση στην Αστυπάλαια
Υπάρχει πλοίο από Πειραιά που κάνει στάσεις και σε άλλα ενδιάμεσα νησάκια (το ταξίδι διαρκεί κανένα δεκάωρο) αλλά τα δρομολόγια δεν είναι καθημερινά. Η Αστυπάλαια έχει και αεροδρόμιο οπότε μπορείτε να επιλέξετε και αυτή την εναλλακτική.

Μετακίνηση μέσα στην Αστυπάλαια
Το αυτοκίνητο είναι πάντα σίγουρη λύση αν και σε γενικές γραμμές η Αστυπάλαια διαθέτει αρκετούς χωματόδρομους. Αν όμως λόγω της κατάστασης με τη βενζίνη αποφασίσετε να μην έχετε δικό σας μεταφορικό τότε υπάρχει και το μικρό πράσινο λεωφορειάκι της Αστυπάλαιας με τον φιλικό οδηγό του, τον κύριο Άνθιμο! Πιάστε του κουβέντα, είναι πρόθυμος να σας εξυπηρετήσει και να σας δώσει τα φώτα του για το νησί. Η Αστυπάλαια διαθέτει επίσης μόνο 2 ταξί (λένε οι φήμες)!!! Μπορείτε τέλος να χρησιμοποιήσετε καϊκάκια για να μετακινηθείτε σε μακρινότερες παραλίες ή χωριά ή και τριγύρω νησάκια.
Φαγητό στην Αστυπάλαια
Το Αρχιπέλαγος στη Χώρα, θα ικανοποιήσει τις γκουρμέ διαθέσεις σας και τις απογευματινές ώρες θα σας γλυκάνει με μεγάλη επιτυχία. Η Αστυφαγιά στη Μαλτεζάνα., στην παραλία του Σχοινώντα θα δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι που έπιασαν οι ιδιοκτήτες που είναι και ψαράδες αλλά και το παραδοσιακό κατσικάκι. Στην Ακτή στον Πέρα Γιαλό μάθαμε ότι σερβίρεται φρέσκο ψάρι σε οικονομικές τιμές! Για μεζεδοκαταστάσεις επιλέξτε το μεζεδοπωλείο Μύλοι που προτιμάται από πολλούς!

Παραλίες Αστυπάλαιας
Μπορεί οι παραλίες να μην είναι το δυνατό χαρτί της Αστυπάλαιας αλλά είναι δροσερές και καθαρές. Η πιο ονομαστή είναι το Τζανάκι, λίγα χιλιόμετρα από τη Χώρα. Επίσης το Λιβάδι, ο Πάνορμος, ο Άγιος Βασίλειος, ο Άγιος Κωνσταντίνος, οι Βατσές, το Βαΐ και τα Καμινάκια. Στα ανατολικά υπάρχουν οι Πλάκες, το Μπλε Λιμανάκι και η παραλία της Μαρτιζάνας. Οι παραλίες της έχουν συνήθως βότσαλα και διακρίνονται για τα κατακάθαρα και διαυγή νερά τους. Επισκεφθείτε τις με μεταφορικό ή με καΐκι. Άλλα μικρά καΐκια μπορούν να σας μεταφέρουν στα κοντινά νησάκια Χονδρό, Λιγνό, Αγία Κυριακή, Κουτσομύτι, Σύρνα και Κουνούπα.

Διασκέδαση
Μην υποτιμάτε τη νυχτερινή διασκέδαση της Αστυπάλαιας. Μπορεί να στερείται κοσμοπολίτικης διάθεσης αλλά τις πιο ωραίες καλοκαιρινές βραδιές που θα σου μείνουν για χρόνια τις περνάς σε τέτοια νησιά.
Αρκετά μπαράκια, μεζεδοπωλεία με ζωντανή μουσική και παρεΐστικη διάθεση και παραδοσιακά καφενεία. Τα Σάββατα μάθαμε ότι γίνεται ένα πάρτι στο μπαράκι του κάμπινγκ το οποίο ξεχειλίζει από καλοκαιρινή διάθεση και διάθεση παλιμπαιδισμού και μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μπουγέλο! Βέβαια η διασκέδαση δεν περιορίζεται μόνο στο κάμπινγκ.
Στη Χώρα υπάρχουν δυο-τρία μπαρ για έντονη διασκέδαση αλλά και άλλα με περισσότερη ηρεμία, ωραία κοκτέιλς και θέα... Επισκεφθείτε το Νότο στη Χώρα και την "Αρτεμις " αργότερα ή το club Πανόραμα, που αγαπούν πολύ οι μόνιμοι κάτοικοι!
Η διασκέδαση στην Αστυπάλαια διαρκεί μέχρι πρωίας κάθε μέρα και η αυλαία πέφτει στο κάστρο όπου οι παρέες που ακόμη αντέχουν πηγαίνουν ως εκεί για να απολαύσουν τον πρωινό ήλιο του Αιγαίου! Ωραίος τρόπος για να ξεκινήσεις... ή μάλλον για να ολοκληρώσεις τη μέρα σου!
Μικρά, ωραία μυστικά για την Αστυπάλαια...
Αν έχετε κουράγιο και καλά παπούτσια, επισκεφθείτε τον Αη Γιάννη. Απέχει 10 χμ. από τη Χώρα και οδηγεί στο μοναστήρι , στο κάστρο και στο φαράγγι του. Κατεβείτε το και κολυμπήστε σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αστυπάλαιας!Αλλιώς η εύκολη λύση είναι το καΐκι από τον Πέρα Γιαλό.
Μια ζεστή τυρόπιτα και τα ντόπια κιτρινοκούλουρα με σαφράν από το φούρνο της κεντρικής πλατείας τα ξημερώματα θα σας μεγεθύνουν την απόλαυση της ανατολής του ήλιου από το κάστρο και τους ανεμόμυλους.
Τα καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα ίσως πετύχετε παραδοσιακό γάμο στη Χώρα! Μπείτε στο χορό και συμμεριστείτε τη χαρά των οικογενειών! Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι τις περισσότερες φορές!
Μην φύγετε από την Αστυπάλαια χωρίς να έχετε παρακολουθήσει έστω μια μουσική βραδιά. Συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις με εναλλακτικούς καλλιτέχνες και σχήματα στα μαγαζιά της Χώρας. Περισσότερες πληροφορίες στις σχετικές αφίσες του νησιού!
Το φεστιβάλ Αστυπάλαιας κλείνει φέτος 10 χρόνια. Αν θέλετε να ενημερωθείτε αναλυτικά διαβάστε τον σύνδεσμο της επίσημης σελίδας του φεστιβάλ.
Λειτουργεί επίσης θερινός κινηματογράφος στην Αστυπάλαια και τελούνται παραδοσιακά πανηγύρια γεμάτα παράδοση, τραγούδι, χορό, παραδοσιακά παιχνίδια και διαγωνισμούς το 15αύγουστο. Για όσους είναι για τα πανηγύρια λοιπόν...:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΩΝ:
19 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας
26 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμων
5 Αυγούστου: Μεταμόρφωση Σωτήρος Χριστού
14 - 15 Αυγούστου: Κοίμηση της Θεοτόκου
28 Αυγούστου: Ιωάννου του Προδρόμου
7 Σεπτεμβρίου: Παναγίας Πουλαριανής
Α! Κι ένα καλό νέο για όσους φοβούνται τα φίδια! Η Αστυπάλαια λένε ότι δεν έχει φίδια γιατί αποτελεί πέρασμα των πελαργών που τα εξολοθρεύουν.
(ωραία, νομίζω βρήκα το νησί μου... ;) )

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια