Αν για μια ημέρα γινόμασταν τουρίστες στην πόλη μας

Να περιπλανηθούμε στα Αναφιώτικα, στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου και να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική του Πικιώνη.


  • Να περπατήσουμε στα μονοπάτια του Λυκαβηττού μέχρι τον Άη Γιώργη, να θαυμάσουμε τη θέα από την Πνύκα και να ανακαλύψουμε τα χιλιάδες μυστικά που κρύβουν τα αρχαία μνημεία μας όπως τα σπήλαιο - ιερά της Ακροπόλεως.
  • Να διαβάσουμε την εφημερίδα μας στο καφέ του Εθνικού Κήπου, και μετά να απολαύσουμε ένα μεζέ στα ουζερί των Πετραλώνων.
  • Να πάμε για ποδηλασία στον Υμηττό ή για πεζοπορία στην Πάρνηθα, και να μη λησμονήσουμε να επισκεφτούμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης - το καλύτερο μουσείο του κόσμου σύμφωνα με ψηφοφορία των Βρετανών δημοσιογράφων.
  • Παράλληλα, με την άνεση χρόνου που χαρακτηρίζει κάθε τουρίστα, να πάρουμε το τραμ και σε 30 λεπτά να κάνουμε μια βουτιά σε μία από τις δεκάδες παραλίες της Αθήνας, της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τις περισσότερες μπλε σημαίες.

Γιατί αν όλοι μας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την όμορφη πλευρά της.
Θα σεβαστούμε τη δυνατότητά της να αντλεί γοητεία από την ιστορία της έστω και σε περιόδους λιγότερο λαμπερές όπως αυτή που διανύουμε και θα αναγνωρίσουμε τη χαρακτηριστική ικανότητά της να παραμένει ζωντανή και αυθεντική, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Χωρίς να επιδιώκω να κρύψω τις ασχήμιες της Αθήνας ή να αμφισβητήσω τις δυσκολίες της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίζουμε, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε την απαισιοδοξία και τη μιζέρια να χαρακτηρίσουν την πόλη μας.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν ή και να αλλάξουν, αλλά αν επικεντρωθούμε μόνο στα αρνητικά σημεία, κινδυνεύουμε να αποστασιοποιηθούμε και να γυρίσουμε την πλάτη στην πόλη μας σε μια χρονική συγκυρία που έχει ανάγκη όσο ποτέ από τη δική μας συμμετοχή.
Είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε στην πόλη που θέλουμε.
Αν μαζευτούμε πολλοί, οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν...
Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Related Posts