Θεσσαλονίκ​η, η ....νύμφη!

Όμορφη και χαλαρή, μια πόλη που όσοι τη γνωρίσουν από κοντά, θέλουν να την επισκέπτονται ξανά και ξανά.
Η Θεσσαλονίκη ζει σε έντονους ρυθμούς, χωρίς να έχει όμως το άγχος και το στρες της μεγαλούπολης.
Πήρε το όνομά της από την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη, που ήταν σύζυγος του Κασσάνδρου και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων "Θεσσαλών" και "Νίκη", σε ανάμνηση της νίκης των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών έναντι της τυραννίας των Φερών και των Φωκέων.
Για κάποιους είναι φτωχομάνα, για κάποιους άλλους αριστοκράτισσα, όπως και να΄χει όμως είναι μια πόλη που δύσκολα μπορείς ν αντισταθείς στη γοητεία της.
Κάθε βόλτα σ αυτήν είναι ενδιαφέρουσα και άκρως γοητευτική.
Έμβλημά της είναι ο Λευκός Πύργος του Αίματος.
Στην αρχή ήταν φυλακή για βαρυποινίτες και βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. Ώσπου, το ασβέστωμά του από ένα μελλοθάνατο έγινε αιτία να μετονομασθεί σε Λευκός Πύργος. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης.
Όποιος όμως δεν περπατήσει στην παλιά παραλία και δεν φτάσει μέχρι τις "Ομπρέλες", το σύγχρονο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι σαν να μην επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τα Λαδάδικα, μια ιστορική συνοικία, καθώς είναι η μόνη που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και η οποία βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και έχει μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αφού όλη η περιοχή στεγάζει εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα και κάθε βράδυ κατακλύζεται από κόσμο.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο της χώρας, τα θέατρα, οι μορφωτικοί σύλλογοι και η κινηματογραφική λέσχη αποτελούν μερικά από τα σημεία αναφοράς της πνευματικής κίνησης της πόλης.
Η δε Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης σηματοδοτείται ως το γεγονός της χρονιάς για τη συμπρωτεύουσα, μιας και είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση των Βαλκανίων.
Σε αυτή προβάλλονται χιλιάδες βιομηχανικά, βιοτεχνικά, γεωργικά, κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα.
Αξίζει ωστόσο να επισκεφτείτε την Αψίδα του Θριάμβου του Γαλερίου, τους ναούς Αγίου Δημητρίου, Αχειροποιήτου, Αγίου Μηνά, Αγίας Σοφίας, Αγίου Παντελεήμονα, Αγίων Αποστόλων, Ταξιαρχών, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Χαραλάμπους και το ναό της Υπαπαντής.
Η Θεσσαλονίκη είναι παντός καιρού. Κάθε εποχή είναι ιδανική για να την επισκεφθεί κανείς, είτε για ένα Σαββατοκύριακο είτε για περισσότερες ημέρες.
Η αλήθεια είναι ότι οι Αθηναίοι δεν επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για διακοπές. Συνήθως ταξιδεύουν εκεί για επαγγελματικούς λόγους ή για σπουδές. Μόλις όμως γνωρίσουν καλά την πόλη, θέλουν να την επισκεφθούν ξανά και ξανά για διασκέδαση και καλή ζωή.
Και βέβαια το φαγητό δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα εδώ. Θεωρείται η πόλη των καλοφαγάδων, καθώς εκεί τα βρίσκει κανείς όλα. Κρεατικά, μεζέδες, πολίτικη κουζίνα, μεσογειακή, τρίγωνα Πανοράματος, μπουγάτσα, αλλά και πατσάς που για πολλούς θεωρείται ως το καλύτερο πέρασμα από τη νύχτα στην ημέρα.
Μαρία Φραγκάκη

Related Posts