Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι 10 μεγαλύτερες ληστείες όλων των εποχών

Μπορεί η ληστεία να αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της περιουσίας, ωστόσο πολύ την θεωρούν τέχνη! Πολλοί ληστές κλέβουν όχι γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα, αλλά επειδή τους σαγηνεύει η εκπόνηση και η εκτέλεση του πιο ασύλληπτου σχεδίου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το θύμα είδε τα χρήματά του να επιστρέφονται, επειδή δεν είχαν κάποια αξία στον κλέφτη!
Πολλές ληστείες γίνονται καθημερινά, ωστόσο υπάρχουν μερικές που έχουν αφήσει εποχή… Δείτε τις 10 μεγαλύτερες:

Kent Securitas Depot:
Η μεγαλύτερη μπάζα όλων των εποχών:
Η ληστεία του Securitas Depot στο Kent της Αγγλίας έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2006 και είναι η μεγαλύτερη κλοπή μετρητών στην ιστορία! Το προηγούμενο βράδυ, ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, η γυναίκα του και ο γιος του απήχθησαν από ένοπλους δράστες που παρίσταναν τους αστυνομικούς. Το επόμενο πρωί τους οδήγησαν στην αποθήκη και υπό την απειλή των όπλων, εξουδετέρωσαν την ασφάλεια και έκλεψαν 53 εκατομμύρια στερλίνες. Η δίκη συνεχίζεται ακόμα!
Banco Centraldi Brazil:
Στις 6 και 7 Αυγούστου 2005, μέλη οργάνωσης, απέσπασαν 70 εκατομμύρια ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας. Τρεις μήνες πριν από την ληστεία, νοίκιασαν ένα διαμέρισμα και κρέμασαν ταμπέλες για εμπορία φυσικού και τεχνητού γρασιδιού. Έτσι, έβαζαν και έβγαζαν αντικείμενα χρησιμοποιώντας σακούλες για χώμα, ώστε να μην υποπτευτούν τίποτα οι γείτονες. Κατά την διάρκεια των τριών μηνών, έσκαψαν ένα τούνελ 70 μέτρων ως το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας και κατάφεραν να το διαρρήξουν ανοίγοντας τρύπα στον ενισχυμένο ατσάλι πάχους ενός μέτρου. Αργότερα, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας βρέθηκε νεκρός, αφότου είχε απαχθεί. Για την ίδια υπόθεση έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ έχουν ήδη βρεθεί τα 6 από τα 70 εκατομμύρια.
Northern Bank Belfast:
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι άνδρες, μπήκαν στα σπίτια αξιωματούχων της τράπεζας και κράτησαν ομήρους τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το επόμενο πρωί, τα στελέχη πήγαν κανονικά στην τράπεζα και το βράδυ άνοιξαν στους ληστές την είσοδο ώστε να μπουν στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό απέσπασαν 50 εκατομμύρια δολάρια. Η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή.
Dunbar Armored:
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία στις ΗΠΑ, αλλά και την πιο πρόχειρη, καθώς ήδη έχουν συλληφθεί οι δράστες και έχει ανακτηθεί το 50% της λείας. Ο αρχηγός της ασφάλειας του χρηματοκιβωτίου, είχε όλες τις πληροφορίες (αφού αυτός ήταν υπεύθυνος) για το πότε είναι αφύλαχτο το χρηματοκιβώτιο, ποιοι σάκοι έχουν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και τα λοιπά. Έτσι,
φώναξε 5 φίλους του, οι οποίοι και πήραν από την τράπεζα 25 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις μισή ώρα. Σύντομα όμως κάνανε διάφορα “παιδικά” λάθη (πλήρωσαν με ματσάκι χρημάτων το οποίο είχε πάνω το λογότυπο της τράπεζας) και κατέληξαν όλοι στην φυλακή.
Boston museum:
Στις 18 Μαρτίου 1990, 2 άνδρες που παρίσταναν τους αστυνομικούς, ακινητοποίησαν την ασφάλεια του μουσείου και έκλεψαν πολύτιμους πίνακες (Ρέμπραντ, μονέ, και άλλους) χρηματικής αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Knightsbridge Security Deposit:
Στις 12 Ιουλίου 1987, 2 άνδρες προσποιήθηκαν ότι ενδιαφέρονται για την ενοικίαση μιας θυρίδας. Μόλις τους πήγαν στον χώρο των θυρίδων, ακινητοποίησαν την ασφάλεια και έκλεψαν αντικείμενα αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο αργότερα, όλοι οι συνεργοί συνελήφθησαν εξαιτίας των αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο.
Brinks Mat:
Στις 26 Νοεμβρίου 1983, 5 άνδρες μπήκαν στην αποθήκη Brinks Mat του αεροδρομίου Χίθροου, ελπίζοντας να βρουν 5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Αντί των μετρητών, βρήκαν 40 εκατομμύρια ευρώ σε ράβδους χρυσού! Η αστυνομία γρήγορα κατάλαβε την συμμετοχή υπαλλήλων του αεροδρομίου και κατέφυγε στην σύλληψη των δραστών. Ωστόσο, 3 από τους 10 τόνους χρυσού δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ και πλέον όποιος αγοράζει χρυσό στην Αγγλία μετά το 1983 εικάζεται ότι αγοράζει Brinks Mat.
Η δουλειά της Lufthansa
Μέσα σε 64 λεπτά, οι δράστες απέσπασαν 5,8 εκατομμύρια δολάρια από το χρηματοκιβώτιο της Lufthansa στο αεροδρόμιο Κένεντι στην Αμερική. Μέρος της κινηματογραφικής ληστείας αναπαριστάτε στην ταινία Goodfellas. Με την εν λόγο ληστείας συνδέονται και 12 φόνοι. Τρία από τα πτώματα δεν βρέθηκαν ποτέ, για πέντε φόνους δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες, ενώ ένα πτώμα βρέθηκε σε ένα νεκροταφείο 26 χρόνια μετά! Στην υπόθεση, ο φερόμενος ως εκτελεστής ήταν ο Donald “The Greek” Frankos.
Nihon Trust Bank:
Στις 10 Δεκεμβρίου 1968, ένας μοτοσικλετιστής εισέβαλε στην Nihon Trust Bank, ακινητοποίησε 4 φρουρούς και έκλεψε 300 εκατομμύρια Γιεν. Ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ και το έγκλημα παραγράφηκε μετά από 20 χρόνια. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που συνδέουν τον δράστη με τον Υuji Ogata, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί.
Η μεγάλη ληστεία του τρένου.
Η μεγάλη ληστεία του τρένου είναι από τις μεγαλύτερες ληστείες με λεία 74 εκατομμύρια σημερινά δολάρια, ενώ ο δράστης είναι πλέον… celebrity! Ομάδα 15 δραστών (μεταξύ των οποίων και ο Ρόνι Μπιγκς), ακινητοποίησαν την αμαξοστοιχία του βασιλικού ταχυδρομείου κατά την διάρκεια της διαδρομής Λονδίνο – Γλασκόβη. Χωρίς την χρήση όπλων, οι δράστες ακινητοποίησαν τον οδηγό και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του τρένου και απέσπασαν τα χρήματα. Η αστυνομία οδηγήθηκε γρήγορα στους δράστες εξαιτίας των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ωστόσο τρεις από τους ληστές δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ!
Μεταξύ των ληστών ήταν και ο Ρόνι Μπιγκς ο οποίος απέδρασε από την φυλακή και πήγε στην Αυστραλία. Όταν ο αστυνομικός κλοιός έσφιξε γύρω του έφυγε για την Βραζιλία, όπου εξαιτίας κάποιων πολιτικών και νομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε να παραδοθεί στην αγγλική αστυνομία. Εκεί έζησε την ζωή του, απέκτησε ένα γιο και παράλληλα ταξίδεψε αρκετές φορές στην Βρετανία για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Great Train Robbery”. Επίσης, έκανε φωνητικά σε δύο τραγούδια από την ταινία “The Great Rock ‘n’ Roll Swindle” για τους Sex Pistols και το 1991 συνεργάστηκε με τους Die Toten Hosen για το τραγούδι “Carnival In Rio (Punk Was)”.
Τελικά, παραδόθηκε το 2001 σε ηλικία 72 ετών. Η πτήση προς την Βρετανία έγινε με ιδιωτικό jet πληρωμένο από την Sun, η οποία πλήρωσε 30.000 ευρώ για τα δικαιώματα της ιστορίας του.
Το μεγάλο ριφιφί
Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες του κόσμου, με λεία 10 εκατομμύρια ευρώ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη… έχει άρωμα Ελλάδας! Μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου το 1992, άγνωστοι, διαπέρασαν εσωτερικό ατσάλι αντοχής 22 σταλ αφότου είχαν σκάψει ένα τούνελ 15 μέτρων και κατάφεραν να μπουν στην τράπεζα Εργασία στην οδό Καλλιρρόης. Κατά την διάρκεια τους Σαββατοκύριακου, με την ησυχία τους, άνοιξαν επιλεκτικά τις 301 από τις 1151 θυρίδες και απέσπασαν αντικείμενα συνολικής χρηματικής αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα, ωστόσο πιστεύεται ότι ο εγκέφαλος ήταν ο Ιταλός Φράνκο Ρεστέλι, ο οποίος είχε Έλληνες συνεργούς. Ο ίδιος παραδέχεται την συμμετοχή του σε ληστείες εκτός της Ιταλίας, όχι όμως και στο “μεγάλο ριφιφί”.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια