Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πράσινο φως για το πρώτο χάπι

Την έγκριση του πρώτου χαπιού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνήθως εισακούγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που
σημαίνει ότι το νέο σκεύασμα μπορεί να έχει διατεθεί στο εμπόριο μέχρι το τέλος του έτους.
Το χάπι περιέχει την δραστική ουσία φινγκολιμόδη, θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Gilenya και προορίζεται για τους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας – την πιο συχνή μορφή της νόσου.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 2,5 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας - μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια του νευρικού συστήματος, που κατά κανόνα προσβάλλει νέους και οδηγεί στην παράλυση.
Μελέτες με την φινγκολιμόδη έχουν δείξει πως μειώνει σημαντικά τις υποτροπές της νόσου και επιβραδύνει την εξέλιξή της (μειώνεται η αναπηρία κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια θεραπείας).
Η φινγκολιμόδη έχει ήδη εγκριθεί και διατίθεται στις ΗΠΑ. Οι χώρες της Ευρώπης όπου πιθανώς θα διατεθεί πρώτα είναι – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών - η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία.
Την θετική γνωμοδότηση της CHMP χαιρέτησαν επιστημονικοί οργανισμοί όπως η Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (MS Society) της Βρετανίας, καθώς η δυνατότητα να γίνεται η θεραπεία με ένα χάπι την ημέρα, πιστεύεται πως θα διευκολύνει πολύ τη ζωή και τη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή τους.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζεται έως τώρα με ενέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια