Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σάκε, το παραδοσιακ​ό ποτό της Ιαπωνίας

Στην Ιαπωνία, πολλούς αιώνες πριν, σύμφωνα με το μύθο, πανέμορφες νεαρές κοπέλες μασούσαν κόκκους ρυζιού και με το σάλιο τους προκαλούσαν τη ζύμωση του σάκε, του ποτού που "το ευλόγησαν οι θεοί, οι αυτοκράτορες και οι καμικάζι", όπως λένε μέχρι σήμερα οι Ιάπωνες.
Το σάκε από μόνο του "μιλάει" με τον καλύτερο τρόπο για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου: είναι μυστηριακό, παθιασμένο και ...συνεσταλμένο συνάμα. 
Η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία του ρυζιού. Μόνο που στην περίπτωσή του, το ρύζι και το νερό δεν γίνονται πιλάφι, αλλά ένα ιδιαίτερο αλκοολούχο ποτό - όπως ακριβώς και το ιδεόγραμμα που το συμβολίζει.
Τέσσερις είναι επισήμως οι κατηγορίες των σάκε που κυκλοφορούν: τα μαλακά και γλυκά, τα φρέσκα, τα πικρά και τα αφρώδη. Για την παρασκευή του απαιτείται ένας ειδικός τύπος ρυζιού και επιλεγμένοι ορυζώνες. Επιπλέον, έχουμε κι εδώ terroir και μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία παραγωγής.
Ευαίσθητο ποτό, εμφιαλώνεται συνήθως σε μικρά μπουκάλια, έτσι ώστε να καταναλωθεί αμέσως και να μην παραμείνει ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Να σημειώσουμε ότι στο σάκε δεν υπάρχουν χρονιές. Κάθε άνοιξη εμφιαλώνεται η νέα σοδειά και η παλιά αποσύρεται.
Το χρώμα του αρχίζει από το κρυστάλλινα διάφανο για να φτάσει σε αχνοκίτρινο, και τα αρώματά του είναι αρκετά δύσκολα στην πρώτη "ανάγνωση": μπαμπού και εξωτικά λίτσι, κάπου λίγος κέδρος, φλούδα από κουμ κουάτ - σε παραπέμπουν, πάντως, κατευθείαν στην πατρίδα του.
Περισσότερο ή λιγότερο ξηρό, μαλακό ή με οξύτητα, ένα καλό σάκε δεν μυρίζει ποτέ έντονα αλκοόλ ούτε έχει τη μυρωδιά του ασετόν.
Αν βρείτε τέτοια αρώματα στο ποτήρι σας, σας έχουν σερβίρει ένα κακό σάκε. Μικρά κουπάκια από διάφανη πορσελάνη ή τετράγωνα ποτηράκια από φίνο ξύλο κέδρου είναι τα ιδανικά για το σερβίρισμά του.
Εγώ, όμως, σήμερα θα πρωτοτυπήσω. Θα φορέσω το κιμονό μου, θα στρώσω ένα όμορφο τατάμι και θα σας σερβίρω σάκε...σε κοκτέιλ. Σαγιονάρα!
  * Saketini
50 ml τζιν
10 ml σάκε
Χτυπάμε στο σέικερ με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι.
Σερβίρουμε με μια ελιά.
  * Chinoiserie
10 ml σάκε.
15 ml λιμοντσέλο
50 ml φρέσκος χυμός μανταρινιού.
Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά με πάγο στο σέικερ και σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι.
Πιέζουμε μια φλούδα λάιμ, να βγάλει τα αρωματικά της έλαια, και τη βάζουμε στο ποτήρι.
Μερόπη Παπαδοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια