Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς, πηγή ζωής για τους Αργυρουπολίτες

Ανέκαθεν η ζωή ήταν δύσκολη στον Πόντο και ιδιαίτερα στη Χαλδία και την Αργυρούπολη, όπου οι καιρικές συνθήκες και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής καθιστούν δύσκολη την επιβίωση. Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του νομού Γκιουμούσχανε, της ιστορικής Αργυρούπολης, ασχολούνται με την καλλιέργεια, συλλογή και εμπορεία των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς (kusburnu), που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, καθότι είναι
πλούσιοι όχι μόνο σε βιταμίνη C, αλλά και σε προβιταμίνη Α (καροτίνη), σε βιταμίνες Β2, R και Κ, σε ριβοφλαβίνη, σε σάκχαρα, κιτρικό οξύ, μεταλλικά άλατα και τανίνες, ενώ οι σπόροι της περιέχουν βιταμίνη Ε, γεγονός που καθιστά την αγριοτριανταφυλλιά φυσικό συμπυκνωτή πολλών θρεπτικών και θεραπευτικών ουσιών.
Στην περιοχή της Αργυρούπολης, που θεωρείται το κέντρο καλλιέργειας της αγριοτριανταφυλλιάς λειτουργούν αρκετές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, που κατασκευάζουν φυσικό χυμό, μαρμελάδα και τσάι με πρώτη ύλη τον καρπό της αγριοτρινταφυλλιάς, και διάφορους άλλους καρπούς του βουνού.
Τα προϊόντα αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία εξάγονται, με τη Γερμανία να απορροφά τη μερίδα του λέοντος και να ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειωτέον, η μαρμελάδα και κυρίως το τσάι από καρπό τριανταφυλλιάς, πέρα από τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου, έχουν και εξαιρετική γεύση.
Στο επόμενο ταξίδι σας στον Πόντο, μην παραλείψετε να φέρετε μαζί σας μερικά δείγματα από τα θαυματουργά αγαθά της αλησμόνητης γης της Χαλδίας και της Αργυρούπολης.
Ποντιακή Γνώμη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια