Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΠΡΕΣΠΕΣ: τα παιδιά καταγράφουν τους μύθους για τις δύο λίμνες

Χρόνια πριν, στη μέση της λίμνης Αχρίδα, έμενε ένα τεράστιο, τρομακτικό τέρας που αναποδογύριζε τις βάρκες όσων προσπαθούσαν να περάσουν απέναντι.
Ο Αγ.Ναούμ αποφάσισε να βοηθήσει τους ντόπιους ωθώντας το τέρας προς το βουνό Γκαλίτσιτσα.
Το τέρας τσακίστηκε στα βράχια και έκανε μια μεγάλη τρύπα χαμηλά στο βουνό.
Το νερό της Αχρίδας άρχισε να χύνεται από την άλλη πλευρά του βουνού, σχηματίζοντας μια άλλη λίμνη.
Την Πρέσπα.
Γοητευτικές από τη φύση τους, οι λίμνες πάντοτε "τσίγκλιζαν" τον άνθρωπο να δημιουργήσει γι αυτές μύθους, θρύλους και ξεχωριστές παραδόσεις.
Πόσω μάλλον για την Πρέσπα, τη λίμνη που σχηματίστηκε από τα νεολιθικά κιόλας χρόνια και σήμερα "μοιράζονται" τρεις χώρες - Ελλάδα, Αλβανία και
Σκόπια.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρωτοβουλία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών να ζητήσει, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, (2/2), από τα παιδιά των τριών κρατών να καταγράψουν τους μύθους που γνωρίζουν για την Πρέσπα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και θα παρουσιαστούν στις 4 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση και στις τρεις χώρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το νερό πρωταγωνιστεί στην πλειονότητα των μύθων οι οποίοι, μέσα από διαφορετικές "διαδρομές", καταλήγουν στο ίδιο κοινό δίδαγμα: Το νερό αποτελεί πηγή ζωής.
Είτε ως λύτρωση για τον "διψασμένο βοσκό", είτε ως αίτιο πολέμου για τις "μυθικές φυλές της Πρέσπας" είτε στη μορφή μια "μυθικής βρύσης", το νερό διατηρούσε πάντα καθοριστική σημασία για τις ζωές των ανθρώπων στη λεκάνη των Πρεσπών.
Κι αν στην ΠΓΔΜ μιλούν για το "τέρας" της Αχρίδας, στο γνωστότερο μύθο της γειτονικής Αλβανίας πρωταγωνιστεί μία όμορφη κοπέλα.
Ένα κορίτσι που μια νύχτα πήγε στη πηγή του χωριού Ζάγραδετς να γεμίσει το κανάτι της με νερό, όχι μόνο καθαρό, αλλά και ρευστό σαν ηλιαχτίδα, κρυσταλλένιο σαν το χιόνι.
Όμως το κορίτσι ξέχασε να κλείσει τη βρύση, και την επόμενη μέρα οι χωριανοί αντίκρισαν μια μικρή λίμνη στο λιβάδι.
Έτσι γεννήθηκε η Μικρή Πρέσπα.
Και στον ελληνικό μύθο
Ανοιχτή τη βρύση άφησε και ένας βοσκός, στον ελληνικό μύθο. Ήταν κουρασμένος και κάθισε να ξαποστάσει στην πέτρινη πηγή, όταν άκουσε ένα από τα πρόβατά του να βελάζει τρομαγμένο. Έτρεξε να δει συμβαίνει αφήνοντας το νερό να τρέχει. Μια βδομάδα έτρεχε το νερό αδιάκοπα - όσο να γεμίσει η Πρέσπα.
"Μέσα από τη διαδικασία της συλλογής και ανταλλαγής των μύθων ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των παιδιών από τα τρία κράτη, ενώ τονίζεται η καθοριστική σημασία των φυσικών στοιχείων της περιοχής", εξηγούν από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για την πρωτότυπη αυτή δράση που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος "Αποστολή Νερό" της Coca - Cola Τρία Έψιλον.
"Ακόμα και μέσα από τους μύθους, τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία του νερού και την ανάγκη σωστής διαχείρισής του"
Λίνα Γιάνναρου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια