Gluhwein (Ζεστό κρασί)

Το ζεστό κόκκινο κρασί είναι ένα παραδοσιακό ποτό κυρίως στις γερμανόφωνες χώρες και στην περιοχή της Αλσατίας της Γαλλίας. 

Σερβίρεται κυρίως στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές. Έτσι, θα το συναντήσετε στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Τσεχία, σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, χωρίς να εξαιρούνται η Πολωνία και η Ρουμανία.
Φτιάχνεται από κόκκινο κρασί, το οποίο βράζει με διάφορα μπαχαρικά, ζάχαρη και χυμούς ή ξύσματα από εσπεριδοειδή.
Η πρώτη αναφορά έχει βρεθεί σε έγγραφο του 1420 στη Γερμανία από κάποιον ευγενή, τον Δούκα Ιωάννη τον 4ο του Katzenelnbogen, που φαίνεται ότι είναι και ο πρώτος που καλλιέργησε κρασιά Riesling.

* Υλικά 
2 μπουκάλια κόκκινο κρασί
1 κιλό μαύρη ζάχαρη
500 ml νερό
8 ξυλαράκια κανέλας
10 κόκκοι φρέσκου πιπεριού
12 γαρύφαλλα
1 1/2 κ.γ. κάρδαμο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κ.γ. ξύσμα τζίντζερ
1 σφηνάκι μπράντι
 1 σφηνάκι κρασί Porto

* Τρόπος παρασκευής
- Βράζουμε για 45 λεπτά σε δυνατή φωτιά όλα μας τα υλικά, εκτός του κρασιού.
-Όταν δέσει το μείγμα, προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη.
- Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού ζεστό ή χλιαρό.
Γαρνίρουμαι με ρόδι.
taste & style

Related Posts