Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

8 + 1 Μύθοι & Αλήθειες για το AIDS

1. Ο Μύθος
Δεν είμαι ομοφυλόφιλος δεν κάνω ενδοφλέβια χρήση ουσιών, άρα δεν κινδυνεύω από AIDS.
Η Αλήθεια: Το 24% των δηλωθέντων ατόμων στην Ελλάδα με HIV/AIDS είναι ετεροφυλόφιλοι, μη χρήστες ουσιών, σύμφωνα με στοιχεία της αναφοράς της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το HIV/AIDS στην Ελλάδα για το 2008. 
2. Ο Μύθος Αν συναναστρέφομαι με οροθετικούς, θα μολυνθώ από το HIV.
Η Αλήθεια: Ο HIV δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα, τα δάκρυα, τον ιδρώτα ή το σάλιο. Δεν κινδυνεύετε, π.χ., όταν είστε στον ίδιο χώρο με έναν οροθετικό, τον αγκαλιάζετε, τον φιλάτε στο μάγουλο, κάνετε χειραψία, μοιράζεστε τα ίδια μαχαιροπίρουνα, σερβίτσια ή σκεπάσματα ή την τουαλέτα.

3. Ο Μύθος
Δεν κινδυνεύω από το AIDS από φιλί στο στόμα.
Η Αλήθεια: Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά όχι μηδενικές. Α και οι δύο σύντροφοι έχουν κάποια πληγή ή αιμορραγία στο στόμα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί.

4. Ο Μύθος
Δεν κινδυνεύω να κολλήσω AIDS με τον στοματικό έρωτα.
Η Αλήθεια: Ο ιός μεταδίδεται με τα κολπικά, προσπερματικά και σπερματικά υγρά, γι αυτό φροντίστε να χρησιμοποιείτε και σε αυτή την περίπτωση προφυλακτικό.

5. Ο Μύθος
Μακάρι και για τον HIV να υπήρχε κάτι αντίστοιχο όπως το χάπι της επόμενης μέρας.
Η Αλήθεια:  Είναι πολλοί εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το αποκαλούμενο pep (Post Exposure Prophylaxis) ή αλλιώς, η προφύλαξη μετά την έκθεση. Πρόκειται για μια προληπτική θεραπεία που πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες 72 ώρες από τη στιγμή της σεξουαλικής συνεύρεσης, αλλά δίδεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις (π.χ. αν σπάσει το προφυλακτικό, αν το σεξ είναι με οροθετικό άτομο χωρίς προφύλαξη κλπ). Και αυτό γιατί πρόκειται για μια πολύ ισχυρή θεραπεία, που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

6. Ο Μύθος Αν μολυνθώ από τον HIV, δεν πρέπει να ανησυχώ, αφού πλέον για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν φάρμακα.
Η Αλήθεια: Πράγματι, τα φάρμακα έχουν επιτύχει να μετατρέψουν μια θανατηφόρα ασθένεια σε μακροχρόνια νόσο. Ωστόσο, έχουν όπως όλα τα σκευάσματα παρενέργειες, είναι ακριβά και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ιός να αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι στη θεραπεία.

7. Ο Μύθος Μπορεί να κολλήσω από τσίμπημα κουνουπιού.
Η Αλήθεια: Όχι, Πρώτον διότι ο HIV επιβιώνει για πολύ λίγο στον οργανισμό των εντόμων και, δεύτερον, διότι τα κουνούπια δεν εγχέουν στο "θύμα" τους το αίμα του προηγούμενου που έχουν τσιμπήσει.

8. Ο Μύθος Οι οροθετικές έγκυες μεταδίδουν πάντα τον υιό στο έμβρυο. Η Αλήθεια Αν ακολουθούν την ειδική αγωγή που συστήνει ο γιατρός, ο κίνδυνος μετάδοσης ελαχιστοποιείται. + 1 Μύθος Με την μετάγγιση αίματος κινδυνεύω να μολυνθώ από τον HIV.
Η Αλήθεια: Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περιστατικά μόλυνσης από μεταγγίσεις. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος σήμερα είναι σχεδόν μηδαμινός. Οι υποψήφιοι αιμοδότες ελέγχονται για AIDS με μια μέθοδο, τη ΝΑΤ, η οποία είναι πολύ πιο αξιόπιστη από την παλαιότερη ELISA, καθώς εντοπίζει τον HIV σε πολύ πρώιμα στάδιο.
Popular medicine

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια