Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αμύνταιο Φλώρινας . Εξόρμηση στους δρόμους του κρασιού

Αποδράσετε μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, όπου το πράσινο σμίγει με τον ουρανό και οι αισθήσεις "ξυπνάνε" από το μεθυστικό άρωμα του οίνου...
* Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπεριηγητικές - οικολογικές περιοχές είναι το Αμύνταιο, στο υψίπεδο της Φλώρινας.
Εκτός από την πόλη του Αμύνταιου, που είναι και έδρα του δήμου πλαισιώνεται και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγ. Παντελεήμονα, Κέλης, Ξινού Νερού, Πετρών, Φανού, Ροδώνα, Κλειδιού και από το μικρό οικισμό του Σωτήρα.
Στα 240.141 στρέμματα, που αποτελούν τον τομέα διοίκησης του δήμου, περιλαμβάνεται η λίμνη των Πετρών και ένα μέρος της λίμνης Βεγορίτιδος.

Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, με αιχμή του δόρατος το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και τους πολιτισμικούς πόρους της περιοχής, αλλά και τα κοντινά τουριστικά θέρετρα (Νυμφαίο, χιονοδρομικά κέντρα κλπ) είναι ένας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος τομέας.
Στην περιοχή παράγονται τα ονομαστά κρασιά Αμύνταιου, που είναι χαρακτηρισμένα ως "Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας", ενώ στο Ξινό Νερό δραστηριοποιείται η ομώνυμη μονάδα παραγωγής αναψυκτικών και εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας.
Η ποικιλία "ξυνόμαυρο" κυριαρχεί στους αμπελώνες και δίνει τα κρασιά με "Ονομασία Προέλευσης
Ανωτέρας Ποιότητας Αμύνταιο.

Από το 1958, που ιδρύθηκε το Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμύνταιου, μέχρι σήμερα, έχουν ιδρυθεί σύγχρονα οινοποιεία, ορισμένα από τα οποία είναι επισκέψιμα και παράγουν μεγάλη ποικιλία οίνων "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" (Ο.Π.Α.Π.).
Σημαντικές είναι οι εκδηλώσεις "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" που γίνονται σε συνεργασία με την ΕΝ.Ο.Α.Μ ('Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας) και σχετίζονται με το κατ εξοχήν προϊόν της περιοχής, το κρασί.

* Τι θα δείτε
Στο Αμύνταιο θα συναντήσετε πολλές όμορφες γωνιές, γεμάτες από μνημεία και κτίρια του παρελθόντος.
Έτσι το Αμύνταιο θα συναντήσετε το νεοκλασικό κτίριο του 1ου Δημοτικού σχολείου, που δεσπόζει δίπλα από την Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το υπαίθριο Μουσείο Αμπελοοινικής Κληρονομιάς, μια συλλογής από αντικείμενα και εργαλεία που αφορούν στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση.
Το βυζαντινό καμπαναριό του Αγίου Νικολάου και το Λαογραφικό Μουσείο Αμύνταιου, που στεγάζεται στο Πολύκεντρο Αμυνταίου.
Ακόμη επισκέψιμο είναι το οινοποιείο της ΕΑΣ Αμύνταιου και το εκθετήριό της.
Στη θέση Πέτρες βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Πετρών, που βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ανασκαφής.

Φυσικά η λίμνη των Πετρών θα σας μαγέψει με την εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Τέλος οι νερόμυλοι, που λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο αλέσματος και παραγωγής αλεύρου, είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της περιοχής.
Στο Δ. Δ. Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, υπάρχουν πολλά τοπία φυσικού κάλλους.
Τα τοπία αυτά συνθέτουν ένα πλήθος από χαρακτηριστικά όπως τη λίμνη Βεγορίτιδας και το κάμπινγκ, που βρίσκεται σε παραλίμνιο χώρο, το όρος Βάρο, που δεσπόζει στη βόρεια πλευρά του χωριού και το αλσύλλιο με πεύκα, που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού.
Οικιστικά μνημεία τα οποία μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη, είναι ο ανεμόμυλος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο χωριό και χρονολογείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, το βυζαντινό κάστρο, που δεσπόζει στα βόρεια της λίμνης των Πετρών και το επισκέψιμο οινοποιείο "ΒΕΓΟΡΙΤΙΣ ΑΕ"
autotriti-ekdromes.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια