Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"θα σας ομιλήσει...ο πισινός μου"

Στη μικρή Αθήνα του 1925 κάνει την εμφάνισή του ένας υπάλληλος συμβολαιογραφείου από τη Μυτιλήνη, ο Αρμάνδρος Δελαπατρίδης, με μοναδικά εφόδια την πολιτική και τη...λωλομάρα του, όπως σημειώνει ο Κώστας Ουράνης στον "Εθνικό Κήρυκα" την Νέας Υόρκης το 1926.
Ψηλός, λυγερός, με τη μαύρη του βελάδα, το ημίψηλο, μονόκλ και μπαστούνι, περιδιαβαίνει τη Σταδίου, πίνει καφέ στου "Ζαχαράτου", ανεβαίνει σε μία καρέκλα και αρχίζει να βγάζει λόγους στους διερχόμενους που συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες: "Ω Αθηναίοι!" , φωνάζει "βγάλτε με και θα περνάτε φίνα...Είμαι ο αρχηγός του Α΄Αναμορφωτικού Κόμματος",
Υπόσχεται πως αν εκλεγεί θα προβεί και στη σύσταση "υπουργείου Έρωτος".
Στους δρόμους ο κόσμος τον χαιρετούσε λέγοντας: "Καλημέρα, κ.πρόεδρε, και εκείνος ανταπέδιδε βγάζοντας το καπέλο. Για τη δεκαετία του '60 οι Αθηναίοι θυμούνται την εύθυμη πλευρά της Μαρίκας Παλαίστη - υπήρξε και ηθοποιός - ένας γραφικός τύπος, η οποία ακόμα και στα 75 χρόνια της έβγαζε πολιτικούς λόγους στα μπαλκόνια στο Κολωνάκι, αλλά λόγω της καθαρεύουσας στην οποία μιλούσε κανείς δεν μπορούσε και μέσα στην οχλοβοή ...της μαρίδας που συγκεντρωνόταν να καταλάβει τι έλεγε.
Το Σεπτέμβριο του 1932 ο Πόντιος Βενιζελικός βουλευτής Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Ιασονίδης, μιλώντας σε μπαλκόνι μαζί με άλλους συνυποψηφίους του, μόλις τέλειωσε είπε: "Και τώρα θα σας ομιλήσει ο πισινός μου"! Αντιλαμβάνεται κανείς το τι επακολούθησε από συνυποψήφιους και συγκεντρωμένους που νόμιζαν ότι τους χλεύαζε.
Νάσος Νικολαίδης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια