Μπουγιαμπέσα

Η μπουγιαμπέσα είναι η παραδοσιακή συνταγή ψαρόσουπας της Γαλλίας, που σε κάθε γωνιά της γης έχει κλέψει τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά της.
Η μπουγιαμπέσα σερβίρεται στην Προβηγκία, γίνεται με διάφορα ψάρια, αρωματίζεται με σαφράν και σερβίρεται με σάλτσα rouille (που μοιάζει με σκορδαλιά).

* Υλικά
2 κ. φρέσκα ψάρια (σκορπίνες, καπόνι, μουγγρί, ποικιλία μικρών ψαριών).
2 καραβίδες ή 100 γρ. γαρίδες.
50 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος.
2 πράσα,
2 μεγάλα κρεμμύδια,
4 σκελίδες σκόρδο.
1/2 κούπα ελαιόλαδο.
5 ντομάτες.
1 δαφνόφυλλο
3 κλωναράκια μάραθο ή φινόκιο.
1 κλωναράκι θρούμπι ή θυμάρι.
1 κ.σ. μαϊντανό.
1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού.
1 1/2 σαφράν. αλάτι, μαύρο πιπέρι. φέτες γαλλικού χωριάτικου ψωμιού (προαιρετικά).

* Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τις καραβίδες, τις γαρίδες, ξεπλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε μαζί με τα κρεμμύδια σε κομμάτια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το πράσο και το φινόκιο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα βότανα και το αλατοπίπερο στο μείγμα με τα πράσα και τα κρεμμύδια. Τα μαγειρεύουμε για περίπου 10΄
Προσθέτουμε τις καραβίδες και μετά τα ψάρια με την πιο σταθερή σάρκα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, σαφράν και νερό τόσο ώστε να καλύψουμε τα ψάρια. Τα βράζουμε για 10΄.
Προσθέτουμε τα μικρά ψάρια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄ακόμη. Τοποθετούμε τα ψάρια και τις καραβίδες σε μια πιατέλα.
Βάζουμε, αν θέλουμε, μία φέτα ψωμί σε κάθε πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τη σούπα. Η μπουγιαμπέσα συνήθως σερβίρεται σε 2 πιάτα, ένα για το ψάρι και ένα για τη σούπα.

* Προσέξτε το νερό, μην κάνετε υπερβολή.
Για πιο φανταχτερή γεύση αντικαταστήστε το νερό με ζωμό ψαριού.
Η μπουγιαμπέσα συνήθως συνοδεύεται με aioli (ελαφριά μαγιονέζα με σκόρδο).

Related Posts