Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σιδηρόκαστρο , Ιστορία, Φύση και Ίαση!

Τρεις λέξεις που δίνουν το στίγμα του δήμου και τον καθιστούν ξεχωριστό πάνω στο χάρτη της πατρίδας μας.
* Στα πόδια του βράχου "Ισάρι" κουρνιάζει η πόλη του Σιδηροκάστρου περιτριγυρισμένη από τα χωριά του Δήμου (Βαμακόφυτο, Καμαρωτό, Στρυμονοχώρι, Χορτερό, Χαρωπό, Θερμοπηγή, Σχιστόλιθος, Φαιά Πέτρα, Κάτω Αμπέλια).
Πάνω από 10.000 άνθρωποι, εντόπιοι, Παφραίοι, Μικρασιάτες, Μελενίκιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Πόντιοι, Αθίγγανοι σε αγαστή συνύπαρξη συνθέτουν ένα ξεχωριστό πολιτισμικό μωσαϊκό με πλούσια δράση.
Απέχει μόλις 25 χλμ. από τις Σέρρες, 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 26 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση. Είναι η πύλη για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
* Αμέτρητο φυσικό κάλλος
Το Σιδηρόκαστρο των απίστευτων βράχων, του Στρυμόνα και του Κρουσοβίτη με τα όμορφα ιστορικά γεφύρια. Το Σιδηρόκαστρο των καταρρακτών, των υπόγειων ποταμών και των σπηλαίων. Τα δασωμένα με πεύκο και πλάτανο βουνά του φιλοξενούν μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα. Οι ποταμοί Στρυμόνας και Κρουσοβίτης είναι οι νεροκουβαλητές της ζωής στην εύφορη πεδιάδα που ξετυλίγεται στα πόδια του Σιδηροκάστρου.
Περιπατητικά μονοπάτια σας οδηγούν σε καταρράκτες, στον υπόγειο ποταμό και υπό εξερεύνηση σπήλαια. Ζεστά νερά αναβλύζουν από την ευλογημένη γη του Σιδηροκάστρου, ανακουφίζουν και θεραπεύουν.

* Το Λαογραφικό - ιστορικό Μουσείο του Μιχάλη Τσαρτσίδη θα σας θυμίσει το ένδοξο παρελθόν του Σιδηροκάστρου που παραμένει προπύργιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
* Το έπος του "Ρούπελ"
Τα οχυρά του Ρούπελ από τις πλέον ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Οι υπόγειες στοές φτιάχτηκαν λίγο μετά τους βαλκανικούς πολέμους, από Πελοποννήσιους και Κρητικούς τεχνίτες με απόλυτη μυστικότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επίθεση από τη γείτονα Βουλγαρία.
* Λουτρά Σιδηροκάστρου
Από την κατάφυτη με πεύκα βουνοπλαγιά, αγναντεύουν το όρος Μπέλλες και τον ποταμό Στρυμώνα. Χτισμένα πάνω στην πηγή είναι από τα πολυτελέστερα της Ελλάδος. Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου ήταν γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια.
Επί τουρκοκρατίας ήταν εν χρήσει, τις αναφέρει ο περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί που πέρασε από εκεί το 1667. Το 1886 αναφέρονται στο "ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ" του Νικολάου Σχοινά. Τα Λουτρά Σιδηροκάστρου, από τα πολυτελέστερα της Ελλάδος, λειτουργούν όλο το χρόνο.

* Αναρριχητικά πεδία και καταρράκτες
1. Πεδίο Κάστρο Ισσάρι.
2. Πεδίο Καταρράκτες που είναι αρκετά δημοφιλές και το επισκέπτονται κυρίως οι αναρριχητές της Θεσσαλονίκης.
3. Πεδίο Ποτάμι - Σπηλιά. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια