Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κόνιτσα, Περιπέτεια δίχως όρια !

Στην Κόνιτσα, την "πρωτεύουσα" των εναλλακτικών σπορ, οι ευκαιρίες για ξεκούραση, χαλάρωση και επαφή με την ομορφιά της άγριας φύσης είναι εξίσου άφθονες.
Η Κόνιτσα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νομού Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την Ήπειρο με τη Μακεδονία, σε δασωμένο σκαλοπάτι που σχηματίζει το βουνό Τραπεζίτσα καθώς γέρνει προς τον κάμπο.
Η καταλυτική παρουσία του ποταμού Αώου, οι χιονοσκεπείς κορυφογραμμές του Σμόλικα και της Γκαμήλας, μα και η εντυπωσιακή θέα προς την κοιλάδα, η οποία απλώνεται διστακτικά λίγο πριν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθορίζουν αποφασιστικά την όψη της περιοχής.
* Οι κοντινότερε εκδρομές
Με τα πόδια θα προσεγγίσετε την κοίτη του ποταμού Αώου, όπου διασώζεται σε καλή κατάσταση το πελώριο μονότοξο γεφύρι, διαστάσεων 20 Χ 40 μέτρα, το οποίο έκτισε ο Πυρσογιαννίτης αρχιμάστορας Ζιώγας Φρόντζος το 1871.
Θα το περάσετε άφοβα και θα βγείτε στην αντιπέρα όχθη, απ όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε μαι εκπληκτική, μα και συνάμα εύκολη πεζοπορική διαδρομή, παράλληλα με τις όχθες του ποταμού. Στη συνέχεια αρχίζει το ανηφορικό αλλά σημαδεμένο μονοπάτι, που θα σας φέρει μετά από πορεία 1,5 ώρας στη Μονή Σταμίου (κτίστηκε το 1774, ενώ το 1943 πυρπολήθηκε από τους
Γερμανούς), η οποία βρίσκεται σε θέση μοναδική, με θέα απίστευτη στο ομορφότερο και στενότερο σημείο της χαράδρας του Αώου.
Λίγο νοτιότερα από την κοίτη του Αώου και κοντά στο χωριό Κλειδωνιά θα συναντήσετε τον ποταμό Βοϊδομάτη. Σε σημείο με τεράστια πλατάνια ορθώνεται το πέτρινο βήμα του ένα ακόμη εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι, κτισμένο το 1853.
Από εδώ, αν θέλετε, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που τρυπώνει στο φαράγγι του Βίκου και να απολαύσετε μια από τις πιο ευχάριστες και βατές διαδρομές στην περιοχή.
* Η καλύτερη θέα
Λίγο ψηλότερα από τα τελευταία σπίτια της Κόνιτσας, σε βράχο που κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από την πόλη, βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Ως εδώ θα έρθετε με το αυτοκίνητό σας ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο, 5 χλμ. για να απολαύσετε την καλύτερη θέα της περιοχής.
* Raftinf και canyoning!
Προτείνουμε την εύκολη πεζοπορική διαδρομή Παλιά Κλειδωνιά - Πάπιγκο, πάντα με συνοδεία έμπειρων οδηγών, όπως επίσης τη διάσχιση φαραγγιού (canyoning).
Μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες είναι το rafting. Πεδίο δράσης είναι ο Βοϊδομάτης, ιδανικό ποτάμι για αρχάριους και οικογένειες με μέγιστο βαθμό δυσκολίας ΙΙΙ.
Ακόμη ενδιαφέρουσα είναι η κατάβαση του Αώου με φουσκωτές βάρκες (rafting), από τη γέφυρα του Μπουραζανίου μέχρι τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου στο Μπουραζάνι, που διαρκεί μιάμιση ώρα.
"Πάμε εκδρομές"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια