Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επικίνδυνο για τον εγκέφαλο το ροχαλητό ...!!

Εκτός από τα νεύρα των υπολοίπων το ροχαλητό φαίνεται πως είναι επικίνδυνο και για όποιον ροχαλίζει.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι πάσχοντες από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ), μια μορφή υπνικής διαταραχής, η οποία συνοδεύεται από ροχαλητό και επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αυστραλιανό και Ασιατικό Συνέδριο Υπνου, το οποίο διεξάγεται στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, οι συνέπειες ξεκινούν από τη μερική αμνησία και μπορεί, σε βαριές περιπτώσεις, να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.
Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου για την Αναπνοή και τον Υπνο της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον Φέργκαλ Ο΄Ντόνοχιου, έκανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους 60 ασθενών με ΣΥΑ,τις οποίες εν συνεχεία συνέκρινε με τις τομογραφίες των εγκεφάλων 60 ανθρώπων με ήπιο, φυσιολογικό ροχαλητό.
“Ο εγκέφαλος των πασχόντων από ΣΥΑ όντως παρουσίαζε σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Πολλοί ασθενείς που ροχαλίζουν υπερβολικά έχουν μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου τους στη διάρκεια του ύπνου.
Οπως γνωρίζουμε από ανάλογες μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω σε ζώα, μειωμένα επίπεδα οξυγόνου προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο επικεφαλης της ερευνητικής ομάδας.
“Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν οι εγκεφαλικές βλάβες δημιουργούν την υπνική άπνοια ή αν οφείλονται σε αυτή”, προσέθεσε ο Ο' Ντόνοχιου, καταλήγοντας :
“Πλέον η έρευνά μας αποδεικνύει πως είναι η άπνοια που φταίει:αυτή δημιουργεί ισχυρές εγκεφαλικές βλάβες, όπως μείωση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης”.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια