Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπάρτη: Το λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν...

Η Σπάρτη υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα μυκηναϊκά βασίλεια και είναι ένας από τους ιστορικότερους τόπους της Πελοποννήσου.
Εκτός από παρελθόν, όμως, έχει και ένα πολύ ενδιαφέρον παρόν.
Συνδυάζει το μαγευτικό Ταύγετο και την καστροπολιτεία του Μυστρά και έτσι είναι δημοφιλής προορισμός, ως βάση για να κάνει κανείς το γύρο της Πελοποννήσου, αλλά και για να  γνωρίσουν από κοντά μια ιστορία που μένει ανεξίτηλη στο χρόνο.
Η νέα πόλη χτίστηκε στη θέση της αρχαίας το 1834.
Οικοδομήθηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έντουαρτ Σάουμπερτ, τα οποία προέβλεπαν μεγάλους δρόμους και φαρδιές λεωφόρους, καθώς και μεγάλες πλατείες.
Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη Σπάρτη, καθώς το καλοκαίρι εκεί η ζέστη είναι εντονότατη. Και επειδή οι αποδράσεις στην ελληνική φύση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες αυτή την εποχή, η Σπάρτη αποτελεί ιδανική περίπτωση, καθώς απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.
Ο καταγάλανος ουρανός και το δροσερό αεράκι που πλανιέται στον αέρα αποτελούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για ολιγοήμερη χαλάρωση και αναζωογόνηση.
Μια ζωντανή πόλη
Το κέντρο της πόλης αποτελείται από τη λεωφόρο Παλαιολόγου, η οποία είναι γνωστή ως ο "δρόμος με τους φοίνικες". Οι φοίνικες αυτοί είναι εκεί από το 1932 που φυτεύτηκαν έως σήμερα και αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης.
Ο εν λόγω δρόμος σίγουρα θα σας κάνει εντύπωση, γιατί παρ όλο που είναι λεωφόρος, δεν έχει φανάρια. Κάποτε ο τροχονόμος ρύθμιζε την κυκλοφορία, σήμερα ωστόσο έχει μείνει μόνο το βαρέλι του και οι οδηγοί συνεννοούνται μεταξύ τους και κατά έναν περίεργο τρόπο, αποφεύγουν το μποτιλιάρισμα, χωρίς κόρνες και φωνές.
Φυσικά μια ζωντανή πόλη σαν τη Σπάρτη δεν θα μπορούσε να μην έχει πολλά καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια, αλλά και κλαμπ. Καλό θα ήταν όμως να μην αρκεστείτε μόνο στην πόλη, αλά να οργανώσετε και μικρές αποδράσεις. Το Παρόρι είναι ένα γραφικό χωριό με καταρράκτες και αξιόλογα ταβερνάκια, οπότε αξίζει να το επισκεφθείτε. Όπως επίσης και το χωριό Άι- Γιάννης.
Ωστόσο, είναι πολλοί και οι αρχαιολογικό χώροι. Το Ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνος. το Μενελαίον, το Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος και ο θολωτός τάφος του Βαφειού είναι από τα σημαντικότερα μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια