Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παράξενα φρούτα ! ⭐۞🔯

* Χέρι του Βούδα (Κίνα, Ιαπωνία)
Αν πας στην Κίνα ή την Ιαπωνία και πεις του μανάβη "βάλε ένα χεράκι", θα καταλάβει ότι δε θες βοήθεια να σηκώσεις τα ψώνια, αλλά να αγοράσεις ένα κιλό από το Χέρι του Βούδα! Πρόκειται για ένα αρωματικό εσπεριδοειδές, του οποίου ο καρπός είναι χωρισμένος σε τμήματα που θυμίζουν δάχτυλα. Το φρούτο αυτό αποτελείται από μια χοντρή φλούδα και λίγη σάρκα στο εσωτερικό - χωρίς χυμό ή σπόρια. Οι ντόπιοι δεν το προτιμούν τόσο για τροφή, αλλά για να αρωματίσουν δωμάτια και ντουλάπες, γιατί η μυρωδιά του είναι μοναδική!.
Επίσης έχει και λατρευτική χρήση, μια και συνηθίζουν να το προσφέρουν στις λειτουργίες των βουδιστικών ναών. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Βούδας προτιμάει εκείνα τα φρούτα που έχουν "κλειστά " δάχτυλα που συμβολίζουν την προσευχή.
* Μανγκοστάνη ή γαρκινία (Ταΐλάνδη)
Η μανγκοστάνη ή γαρκινία θεωρείται η "βασίλισσα των ταιλανδέζικων φρούτων" χάρη στην κομψή, μυρωδάτη λευκή σάρκα που περικλείεται σε μια χοντρή μοβ φλούδα. Πατρίδα της είναι η Ινδονησία, αλλά καλλιεργείται κατά κόρον στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης και μπορεί κανείς να τη γευτεί από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Λένε πως αν επισκεφτείς την Ταΐλάνδη και δε δοκιμάσεις το πολυτελές αυτό φρούτο, είναι σαν να μην έχεις πάει ποτέ αυτό το ταξίδι. Διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν τη φήμη του: για παράδειγμα, ότι η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας έδινε αμοιβή 100 λίρες σε όποιον της έφερνε το πεντανόστιμο αυτό φρούτο! (και μιλάμε για πολλά λεφτά εκείνη την εποχή...)
* Αστερόφρουτο ή καραμπόλα (Φιλιππίνες)
Εμείς όταν λέμε "καραμπόλα" εννοούμε τη σύγκρουση πολλών αυτοκινήτων. Στις Φιλιππίνες, καραμπόλα ή αλλιώς "αστερόφρουτο" ονομάζουν ένα τροπικό φρούτο που συνεχώς κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών σε πολλές αγορές του κόσμου. Το αστερόφρουτο πήρε το όνομά του από το σχήμα του καρπού όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ η γεύση του είναι κάτι μεταξύ δαμάσκηνου, ανανά και λεμονιού! Δεν είναι μόνο η γλύκα που μας κερδίζει, αλλά και η υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C που περιέχει - άρα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία.
* Ραμπουτάν = μαλλιαρό ( (Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες)
Ραμπουτάν το όνομά του και λούσιμο - χτένισμα η ανάγκη του, αφού αυτή η λέξη στις χώρες Ινδονησία, Μαλαισία και Φιλιππίνες σημαίνει "μαλλιαρό" - ναι, σωστά το φανταστήκατε, τέτοια είναι η φλούδα του. Σίγουρα κερδίζει το βραβείο του πιο περίεργου φρούτου του κόσμου. Η κατακόκκινη φλούδα του καλύπτεται από ατίθασα πλοκάμια, ενώ η σάρκα του είναι κολλώδης και υγρή. Η γεύση του δεν αρέσει σε όλους - σίγουρα, όμως, τους κερδίζει με την εμφάνισή του.
* Ακί (Τζαμάικα)
Το ακί είναι το εθνικό φρούτο της Τζαμάικα (με λίγα λόγια, τέτοιο τρώει και ο Γιουσείν Μπολτ). Κατέφθασε στο νησί το 18ο αιώνα από τη Δυτική Αφρική, πιθανόν μέσα στα αμπάρια κάποιου πλοίου που μετέφερε σκλάβους. Από τότε, αξιοποιείται σε πολλές σπεσιαλιτέ της περιοχής. Με το που το βλέπεις, σου ρχεται να το καταβροχθίσεις ολόκληρο, αν και δε θα πρεπε! Μόνο τα εσωτερικά κιτρινωπά κομμάτια σάρκας τρώγονται, ενώ αν κάνεις λάθος και φας τα κόκκινα κομμάτια στο κέντρο, θα είναι το τελευταίο πράγμα που γεύτηκες, αφού είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη.
* Κιουάνο/Kiwano
Το επίσημο όνομά του είναι Cucumis metuliferus αλλά είναι ευρύτερα γνωστό με το χαϊδευτικό του: αφρικανικό πεπόνι με κέρατα ή κιουάνο (kiwano). Πρόκειται για τον καρπό μιας περικοκλάδας που συγγενεύει με το αγγούρι και το πεπόνι. Περισσότερο μοιάζει με το δεύτερο, μόνο που στη φλούδα του ξεχωρίζουν εξογκώματα - κερατάκια. Αν και τρώγεται, το φρούτο αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο ως διακοσμητικό σε υψηλής αισθητικής πιάτα. Η σάρκα του είναι ρευστή και γευστική. Αν και η πατρίδα του είναι η Αφρική, καλλιεργείται επίσης στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στη Χιλή, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
* Καρπούζι ....τετράγωνο
Αυτά είναι τα καλά νέα για τις νοικοκυρές που αγοράζουν καρπούζια και δεν ξέρουν πώς να το χωρέσουν στο ψυγείο τους. Φρόντισε γι αυτές ένας Ιάπωνας αγρότης, αφού σκέφτηκε να καλλιεργήσει... τετράγωνα καρπούζια για εξοικονόμηση χώρου. Για να το πετύχει, έβαλε τους σπόρους του φρούτου σε ένα γυάλινο κουτί και καθώς το καρπούζι μεγάλωνε, έπαιρνε το σχήμα της "μήτρας" που το φιλοξενούσε. Τα καρπούζια αυτά κάνουν θραύση στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στους εύπορους καταναλωτές, αφού κοστίζουν 83 δολάρια το κομμάτι παρακαλώ! (Γκουχ γκουχ - μου έκατσαν τα κουκούτσια στο λαιμό).
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια