Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί τα λιοντάρια είναι τα μοναδικά μεγάλα αιλουροειδή που έχουν χαίτη;

Τα λιοντάρια είναι το μοναδικό κοινωνικό αιλουροειδές.
Σε αντίθεση με άλλη είδη που ζουν απομονωμένα, οι λέαινες σε φάση αναπαραγωγής οργανώνονται σε αγέλες με μητριαρχική δομή.
Το αρσενικό που θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια από αυτές τις ομάδες κερδίζει ουσιαστικά ....τζακ ποτ αφού μπορεί να ζευγαρώσει με διάφορα θηλυκά, ενώ ένα αρσενικό που θα παραμείνει στην περιφέρεια μπορεί να μην αναπαραχθεί και καθόλου.
Ακόμη κι αν ζευγαρώσει με ένα μοναχικό θηλυκό, τα μικρά τους θα έχουν μικρή πιθανότητα επιβίωσης.
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και έτσι χρειάστηκε να μπουν σε λειτουργία κάποιοι μηχανισμοί της εξέλιξης.
Η χαίτη σημαίνει σεξουαλική ωριμότητα και καλή κατάσταση υγείας, ελκύει τα θηλυκά και αποθαρρύνει τους ανταγωνιστές.
Γίνεται ξεκάθαρα ορατή όταν ένα λιοντάρι φθάσει τα τρία του χρόνια, ενώ βρίσκεται στην πλήρη ακμή της στα έξι με επτά χρόνια του λιονταριού, που είναι και η κύρια αναπαραγωγική ηλικία.
Στη συνέχεια αδυνατίζει στα δέκα χρόνια του αρσενικού, όταν πλέον η αναπαραγωγική του καριέρα έχει ολοκληρωθεί.
Η χαίτη βέβαια κάνε ένα λιοντάρι πιο εύκολα ορατό και στους εχθρούς του, αλλά η εξέλιξη αποφάσισε πως υπερισχύει η αξία της στις κόντρες ζευγαρώματος.
Ίσως εξάλλου εκατό χρόνια ασφυκτικών πιέσεων από κυνηγούς, οι οποίοι δείχνουν μεγάλη προτίμηση στις χαίτες, δεν μπορεί παρά να έχουν ένα αποτέλεσμα.
Τα γονίδια που ελέγχουν μια μικρή ή και ανύπαρκτη χαίτη έχουν γίνει πιο κοντά σε μερικούς άγριους πληθυσμούς στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου σπανίζουν οι μεγάλες εντυπωσιακές χαίτες.
γεωτρόπιο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια