Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sex για πρώτη φορά:
Συμβουλές πριν τη μεγάλη απόφαση

«Να το κάνω ή να μην το κάνω.».
Μία ερώτηση που βασανίζει πολλούς έφηβους.
«Οι ορμόνες έχουν πάρει φωτιά, οι συμμαθητές μιλούν συνέχεια γι' αυτό, το βλέπω συνέχεια όπου και να πάω, στις διαφημίσεις, στην τηλεόραση, τα περιοδικά, άρα πρέπει να το κάνω.»
Σίγουρα ;
Ίσως χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη .
Το sex είναι κάτι υπέροχο που συμβαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.
Δεν είναι κάτι κακό, ούτε σε βλάπτει.
Αυτή είναι η όμορφη και αθώα πλευρά του sex .
Από την άλλη, το sex , ιδίως όταν δεν το έχεις ζήσει ποτέ, μπορεί να έχει ορισμένες άσχημες και τραυματικές συνέπειες που καλό είναι να αποφύγεις.
Αρκεί λίγη υπομονή και λίγη ώριμη σκέψη, για να κάνεις την πρώτη φορά να σου μείνει αξέχαστη.

Πριν πάρεις λοιπόν τη μεγάλη απόφαση σκέψου τα εξής:

1) Σιγουρέψου ότι είσαι έτοιμος/η για να το κάνεις!

Ίσως νομίζεις ότι είσαι σε ένα στάδιο ωριμότητας και ήρθε καιρός να το κάνεις. Το λες με σιγουριά; Συχνά, είναι δύσκολο να καταλάβεις πότε πραγματικά έχεις ωριμάσει. Η καρδιά και το μυαλό φαίνονται να λειτουργούν αντίθετα με το σώμα. Πριν την μεγάλη απόφαση λοιπόν βεβαιώσου ότι ξέρεις τι κάνεις και μπορείς να το κάνεις.

2) Είσαι με τον κατάλληλο σύντροφο;

Πολλές φορές, ενθουσιαζόμαστε με τον σύντροφο μας. Ίσως είναι ο ωραίος ή η ωραία του σχολείου και θέλουμε οπωσδήποτε να τον διεκδικήσουμε. Πριν προχωρήσεις σε οτιδήποτε να είσαι βέβαιος/η ότι ο σύντροφος σου δεν πρόκειται να σε εκμεταλλευτεί.

3) Πάρε προφυλάξεις

Το προφυλακτικό δεν είναι ντροπή . Αν ο σύντροφος σου επιμένει στο αντίθετο, τότε ίσως δεν αξίζει για σένα. Φρόντισε να ενημερωθείς για τα νοσήματα που αφορούν το sex . Ακόμα και αν δεν έχεις τη διάθεση να ενημερωθείς, φρόντισε να πάρεις τις απαραίτητες προφυλάξεις, γιατί ο κίνδυνος μπορεί να παραμονεύει παντού, ακόμα και στο άτομο που έχεις δίπλα σου. Επίσης, η εγκυμοσύνη δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί την πρώτη φορά. Όσο και αν δεν μπορείς να το αναλογιστείς, η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που μπορεί να σου συμβεί αν δεν πάρεις τις κατάλληλες προφυλάξεις. Μην ξεχάσεις να διαβάσεις καλά τις οδηγίες, και καλό είναι πριν την πράξη να έχεις κάνει μία μικρή δοκιμή μόνος/η σου.

4) Ξέρεις καλά τι σημαίνει να χάνεις την παρθενιά σου;

Σε πιο μικρή ηλικία, ίσως το άκουγες και γελούσες ή ειρωνευόσουν. Τώρα όμως είναι η σειρά σου. Πρώτα πρέπει να καταλάβεις ότι η εικόνα που έχεις στο μυαλό σου, όπως και τα περισσότερα άτομα δίπλα σου, είναι μία: «Ανήκω στα ελάχιστα άτομα που δεν έχω χάσει την παρθενιά μου». Έχεις σκεφτεί μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο τα περισσότερα άτομα δεν έχουν δοκιμάσει το sex . Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, δεν ανήκεις στη μειοψηφία αλλά στους περισσότερους! Το ότι δεν το έχεις κάνει δεν είναι κάτι κακό.Κακό είναι να το κάνεις χωρίς να το έχεις σκεφτεί και ακόμα χειρότερο είναι να το κάνεις λάθος.

5) Έχεις σκεφτεί για πιο λόγο θέλεις να κάνεις sex ;

Μήπως από περιέργεια, από σεξουαλικές ορμές, από αγάπη ή από πίεση; Όποιος και να είναι ο λόγος, ένα πράγμα πρέπει να καταλάβεις. Το να κάνεις sex είναι δική σου απόφαση και μόνο. Κανείς δεν μπορεί να στο επιβάλλει. Το σώμα σου είναι δικό σου. Μπορείς να κάνεις sex όταν το θέλεις πραγματικά και αισθάνεσαι ότι μπορείς να το κάνεις. Αν ο σύντροφος σου σε θέλει αληθινά θα σε καταλάβει. Αν σε πιέζει να κάνεις κάτι που δεν θέλεις, τότε μάλλον δεν σου αξίζει. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θα ήθελες κάτι άλλο.

6) Μπορείς να πεις «όχι» ακόμα και την τελευταία στιγμή

Το βασικό είναι να μην αγχώνεσαι και να μην πιέζεσαι. Το sex είναι μία υπέροχη στιγμή και θα έρθει όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ίσως να μην είναι τώρα αλλά σίγουρα σε λίγο καιρό και έχεις μία ζωή μπροστά σου για να το απολαύσεις. Χαλάρωσε και όταν νιώθεις άνετα μπορείς να πεις το μεγάλο «ναι».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια