Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σταφύλι, Το φρούτο των θεών 🍇

Σταφύλια Grapes
.
Από τον Όλυμπο των 12 θεών, τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και τα αδιάκοπα γλέντια των Ρωμαίων, τα τσαμπιά με τις κεχριμπαρένιες, ερυθρές ή και ροδόχρωμες ρόγες έρχονται τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου στο τραπέζι μας για να μας χαρίσουν τους θρεπτικότατους χυμούς τους.
Κατά την ελληνική μυθολογία ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάνδης ή βοσκός που βρήκε και πήγε καρπούς στον Οινέα. Ο βασιλιάς της Αιτωλίας τους έστυψε και ονόμασε τον τον χυμό "οίνο", ενώ στον καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του.
 Η αγριάμπελος ταξίδεψε από τις πολικές περιοχές, στο
εύκρατο κλίμα του ανατολικού Πόντου όπου σκαρφάλωνε στα δέντρα σε ύψος μέχρι τα 10 μ. , ενώ αφού εξημερώθηκε, η τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας ήρθε στο Αιγαίο από τη Θράκη και μεταδόθηκε μέσω των νησιών, από τη Λήμνο έως την Κρήτη και την Λευκάδα.

Η διάδοσή του σε όλη την Ελλάδα ήταν η αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ποικιλίες ανάλογα με τον τόπο παραγωγής, το χρώμα και φυσικά τη χρήση.

Έτσι, έχουμε τις ποικιλίες που είναι κατάλληλες για την παραγωγή κρασιού, τσίπουρου, σταφίδας και για επιτραπέζια χρήση.

Ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών είναι τα: αβγουλάτο, ροζακί, μοσχάτο, αετονύχι, επιτραπέζια σταφίδα (σουλτανίνα και κορινθιακή), καρντινάλ και φράουλα.

Ακόμη κι αν δεν έχετε την ευκαιρία να το τρυγήσετε εσείς οι ίδιοι, για να καταλάβετε αν είναι φρέσκο πρέπει:
* Το κοτσάνι να είναι πράσινο και σκληρό, οι ρόγες μέτριου μεγέθους, τραγανές, με ζωηρό χρώμα και σάρκα σφιχτή χωρίς αλλοιώσεις.
* Καθώς τα επιλέγετε, τραντάξτε ελαφρά το τσαμπί: εάν πέφτουν οι ρόγες, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και παραγινωμένες.
* Για να μην αφυδατωθεί, διατηρήστε το στο ψυγείο μόνο για λίγες ημέρες και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κόψτε και καταναλώστε μικρά τσαμπιά, γιατί όταν τσιμπολογήσετε ένα μεγάλο τσαμπί και στη συνέχεια το ξαναβάλετε στο ψυγείο, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρόγες που έχουν απομείνει. Απολαύστε το σκέτο για πρωινό ή μετά το φαγητό για επιδόρπιο, προσθέστε το στις σαλάτες σας, συνοδεύσετε το με τα τυριά σας. Προσοχή, όμως, μην το μοιραστείτε με το σκυλάκι σας, αφού το κουκούτσι του περιέχει ίχνη από υδροκυάνιο και μπορεί να καταστρέψει τα νεφρά του αγαπημένου σας κατοικίδιου, δρώντας αθροιστικά.
* Η γενναιοδωρία της φύσης
Μία από τις οφελιμότερες τροφές, το σταφύλι θεωρείται εξίσου σημαντικό με το μητρικό γάλα, αφού ο χυμός του είναι το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα (περιέχει 12 από τα 16 βασικά) και λεθκωματούχες ουσίες.

Οι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα του ισχυροποιούν τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ως φυσικό αντιβιοτικό.

Περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και όχι μόνο. Πλούσιο σε βιταμίνες Α,Β και C, τονώνει το μυικό και νευρικό σύστημα, καταπολεμά τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα, τη χρόνια κολίτιδα και τους πονοκεφάλους.
Σταφύλια Grapes
Αν ψάχνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης λίγων ημερών, η σταφυλοθεραπεία είναι αποτελεσματική για να νιώσετε ευεξία και αναζωογόνηση, ενώ παράλληλα θα χάσετε κιλά κερδίζοντας ενέργεια (τα 100 γραμ. αποδίδουν 60 kcal). Τέλος προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, τα βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιξη και λάμψη
Tasty&style

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια