Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

«ΑΘΗΝΑΙ 1888»

Αthen, 1888
Αφιερωματικό λεύκωμα του ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων – το μαργαριτάρι... Όποιος όμως ξέρει να ψάξει, βρίσκει το μαργαριτάρι στο κοχύλι!
ΛΟΦΟΣ ΝΥΜΦΩΝ
Κι αυτό στην περίπτωση του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η πρώτη έκδοση του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων, με την οποία εγκαινιάζεται και ο θεσμός του Αρχείου:
ένα χειροποίητο περίτεχνο λεύκωμα, που το μοναδικό του αντίτυπο φυλάσσεται στο Stadmuseum του Μονάχου και περιέχει 74 φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων παρμένες στα τέλη του 19ου αιώνα.

ΛΟΦΟΣ ΝΥΜΦΩΝ

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

ΠΥΛΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

οδός ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ στην ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΕΡΜΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΑΜΑΛΙΑΣ & ΟΘΩΝΟΣ

ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ & ΗΡΟΔΟΤΟΥ

ΟΔΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ - ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ

ΖΑΠΠΕΙΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΊΟ ΜΕΓΑ πλατεία Κοραή

ΟΜΟΝΟΙΑ

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΠΟΨΗ ΔΡΟΜΟΥ
Το λεύκωμα είχε δωριθεί ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, επί δημαρχίας Τιμολέοντος Φιλήμονος, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Μόναχο το καλοκαίρι του 1888 για τα 100 χρόνια από τη γέννηση «του ελληνολάτρη Λουδοβίκου του Α΄, εστεμμένου βασιλέως της Βαυαρίας» και πατέρα του Οθωνος.
ΜΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΟΡΓΙΟΥ Α΄

Δεκαεπτά φωτογραφίες έχουν ταυτοποιηθεί να ανήκουν στον Κωνσταντίνο Αθανασίου, 8 στον Δημήτριο Κωνσταντίνου και 6 στον Τηνιακό Πέτρο Μωραΐτη, ενώ 42 είναι αγνώστου φωτογράφου και υπάρχει και περίπτωση να είναι των αδελφών Ρωμαΐδη, που ήταν αποκλειστικοί φωτογράφοι της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΙΔΗΡΙΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΙΔΗΡΙΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΘΗΣΕΙΟ
Το Λεύκωμα του Μονάχου –που στο χρυσόδετο εξώφυλλό του υπάρχει η λέξη «Αthen, 1888»– ύστερα από συνεννοήσεις ως και διακρατικές διαβουλεύσεις, δόθηκε στον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, κ. Νίκο Κομν. Χατζηγεωργίου, έγινε η φωτογράφιση και, στη συνέχεια, η αναπαραγωγή με τεχνική μελέτη των Χατζηγεωργίου και Γ. Κονταδάκη, με τη μέθοδο της ομοιογραφίας - facimile.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΙΔΗΡΙΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Οι λεπτομέρειες για το λεύκωμα και τους φωτογράφους που δίδουν γοητευτικές όψεις των Αθηνών, είναι από το εισαγωγικό κείμενο του κ. Ελευθερίου Σκιαδά, Εφόρου Ιστορικού Αρχείου και αντιδημάρχου Αθηναίων στον Αφιερωματικό τόμο που θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μ.μ., στον υπαίθριο χώρο των εκδηλώσεων στο Ζάππειο.
Ξεφυλλίζοντάς τον, ιδίως για όποιον αγαπάει τη φωτογραφία και την Αθήνα εκείνης της εποχής, βλέπεις ότι υπάρχει πάντα τρόπος πολιτιστικής προσφοράς ουσιαστικής, καθώς και τροφή για σκέψη και παραλληλισμούς σε όποιον τον κρατάει στο χέρι του.
Να που ο Δήμος Αθηναίων με την έκδοση του Ιστορικού Αρχείου του κάνει ένα καλό πρώτο βήμα στο Φεστιβάλ, το αφιερωμένο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!

THΛEΦOΣ
φωτογραίες beautyofhellas

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια