Γαελόπιτα (Αθερινόπιτα) από τη Σύμη

Ψαράκια τώρα που είναι καλοκαίρι ακόμα και υπάρχουν άφθονα.
Από την ΣΎΜΗ η συνταγή που ακολουθεί.
Για 4-6 μερίδες....
●1 κιλό αθερίνα
●2 φλιτζ. αλεύρι
●1 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τον χυμό τους
●2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
●1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
●1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
●1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
●1 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
●1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
●Ελαιόλαδο
●Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1. Πλένουμε τα ψάρια.
Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με αλάτι ανακατεύοντάς τα και κατόπιν τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά.
2. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις ντομάτες με τον χυμό τους, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα βότανα, το τυρί και τη μαγειρική σόδα.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
Προσθέτουμε τα ψάρια και ανακατεύουμε.
3. Ζεσταίνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι.
Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα με τα ψάρια μέσα στο καυτό λάδι.
Τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκαφετί χρώμα.
Τα αφήνουμε να στραγγίξουν και προσθέτουμε λάδι, εάν χρειαστεί.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα μας.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Related Posts