Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στον ψυχίατρο με συνταγή ΔΝΤ

Η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια εξαντλούν τα ψυχικά αποθέματα των Ελλήνων
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ… ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Ραγδαία αύξηση κατά 30%-35% παρουσίασε η ζήτηση συμβουλευτικών υπηρεσιών το τελευταίο τρίμηνο
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των πολιτών στη χώρα μας, με επιπτώσεις που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών, όπως διαπιστώνουν πλέον καθημερινά οι ειδικοί. «Δεχόμαστε 2.500-3.000 ανθρώπους το χρόνο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο η ζήτηση συμβουλευτικών υπηρεσιών γνώρισε ραγδαία αύξηση, της τάξεως του 30%-35%». 

Επιδείνωση 
«Πλέον, έχουμε 350 νέα περιστατικά σε ετήσια βάση», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βύρωνα-Καισαριανής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κρίση που πλήττει κατ’ αρχήν τους ιδιώτες ψυχίατρους “φέρνει” σε μας όλο και περισσότερους ανθρώπους. Λόγω έλλειψης προσωπικού, παρέχουμε ψυχοθεραπεία στους μισούς και συμβουλευτική στους υπόλοιπους. Το 50% μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση και μόνοι τους». 
 Η εργασιακή ανασφάλεια είναι ο βασικός παράγοντας που ωθεί όλο και περισσότερους Έλληνες να ζητήσουν συμβουλευτική υποστήριξη. 
Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση, κ. Στέλιος Στυλιανίδης, «η ανεργία και ο φόβος για απώλεια της εργασίας οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών έντονου άγχους, θυμού, κατάθλιψης, ενδοοικογενειακής βίας, χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ». 
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στην Ελλάδα την οργάνωση επιδημιολογικής έρευνας, που να τεκμηριώνει τη διασύνδεση οικονομικής κρίσης και ψυχοπαθολογίας. Ανάλογες έρευνες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πέρσι έδειξαν ότι η οικονομική κρίση συνδέεται με την εξάπλωση της εγκληματικότητας και των αυτοκτονιών. 

Οι συνέπειες 
«Ο πολίτης, άνεργος ή με το φόβο της απόλυσης, οδηγείται σταδιακά σε κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς μόνιμους, ανθεκτικούς δεσμούς, με συνέπειες συχνά μη αναστρέψιμες. Ακόμα και αν ο απολυμένος ξαναβρεί την εργασία του, τα αποτελέσματα του φαύλου κύκλου κατάθλιψη-χαμηλή αυτοεκτίμηση-μείωση ικανότητας αυτοελέγχου-συναισθηματική αστάθεια ή δυσλειτουργία-κακή φυσική υγεία μπορεί να διατηρηθούν χρόνια» , παρατηρεί ο κ. Στυλιανίδης. (Ε.Τ.)(ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΜΠΟΥΛΑ) 

Άγχος και αγωνία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό 
Ιδιαίτερο άγχος φαίνεται πως προκαλούν στους Έλληνες και οι σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: «Όσοι μόλις βγήκαν στη σύνταξη αγνοούν τα μελλοντικά μέτρα που τους αφορούν και όσοι βρίσκονται πριν από τη σύνταξη δεν ξέρουν αν πρέπει να φύγουν. Παράλληλα, κοινός τόπος είναι η αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους» , τονίζει ο κ. Πλουμπίδης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κοινωνική και οικονομική πίεση, προτού ακόμα γίνει αντιληπτή η οικονομική κρίση, προκάλεσαν αύξηση των καταγεγραμμένων καταθλίψεων και νευρώσεων (άγχος, φοβίες). Συμβουλευτική στήριξη ζητούν, εξάλλου, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις καθημερινές τους σχέσεις εξαιτίας της απομόνωσης και της κοινωνικής ρευστότητας, ενώ την τελευταία δεκαετία τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες γεννούν έντονο άγχος και κατάθλιψη σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων που εκπέμπουν SOS, ζητώντας από τους ειδικούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας να μεσολαβήσουν στις τράπεζες. (Ε.Τ.) 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια