Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χτίζοντας την άμμο

΄Οπου υπάρχουν ακτές με αμμουδιά θα δούμε τη φαντασία των ανθρώπων να καλπάζει! Μικροί μεγάλοι σκάβουν, στοιβάζουν και σκαλίζουν στην άμμο από απλές δημιουργίες μέχρι φανταστικά καλλιτεχνήματα. 

Σε πολλά μέρη, μάλιστα, γίνονται διαγωνισμοί και κερδίζουν βραβεία! Χτίζοντας την άμμο. Καλλιτέχνης μιας αμμοκατασκευής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξει ένα θέμα που να μην είναι πολύ δύσκολο. Ορισμένοι κάνουν προσχέδια από το έργο που θέλουν να φτιάξουν. Οι περισσότεροι, όμως, απλώς βουτάνε τα φτυάρια ή χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και αρχίζουμε να σκάβουμε. Τα δομικά υλικά μας, η άμμος και το νερό, είναι διαθέσιμα σε αφθονία. Πρώτα σκάβουμε την άμμο φτιάχνοντας έναν τεράστιο σωρό. Μετά αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό. Το νερό λειτουργεί σαν κόλλα. Οι κόκκοι της άμμου "δένονται" μεταξύ τους, και η άμμος γίνεται ανθεκτική. Η σωστή αναλογία, λένε οι ειδικοί, είναι οκτώ κουβαδάκια στεγνής άμμου με ένα κουβαδάκι νερό. ΄Οταν το βουναλάκι άμμου είναι αρκετά μεγάλο, χρησιμοποιούμε ένα ραβδί ή μια σπάτουλα για να φτιάξουμε το περίγραμμα του θέματος που έχουμε επιλέξει. Αφαιρούμε μεγάλα κοχύλια, ξύλα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να είναι ανακατεμένα με την άμμο μας. Καμιά φορά, όμως, κάποια από αυτά τα υλικά, όπως κομμάτια ξύλου, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την κατασκευή μας. Και το έργο τέχνης είναι έτοιμο!
Η αμμογλυπτική έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και σε όλο τον κόσμο γίνονται εκατοντάδες διαγωνισμοί. Διαγωνισμοί για παιδιά αλλά και διαγωνισμοί για ενηλίκους. Πολλές φορές οι τεχνικές είναι πολύπλοκες και οι κατασκευές μπαίνουν στο βιβλίο Γκίνες. Ορισμένοι αμμοκαλιτέχνες χρησιμοποιούν και χρώματα ή μηχανικά μέρη. Στους διαγωνισμούς πολλές φορές το έργο ψεκάζεται με στερεωτικό που το διατηρεί ακόμα και για μήνες και επιτρέπει στην επιτροπή να το κρίνει με την ησυχία της και στο κοινό να το απολαμβάνει για καιρό. Εμπρός λοιπόν φτιαράκια κουβαδάκια μικροί μεγάλοι για την αμμοκατασκευή σας....
 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια