Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φλεβίτιδα – Νικήστε κιρσούς και ευρυαγγείες !


Οι παθήσεις των φλεβών προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και μπορεί να εμφανιστούν από την ηλικία των 20 έως την ηλικία των 70 ετών.
Ένας στους δύο άνω των 50 ετών πάσχει από φλεβική πάθηση, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.
Στις μέρες μας έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται νεότερες θεραπευτικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν κιρσούς και ευρυαγγείες εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ;
alt
Κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες που φαίνονται κάτω από το δέρμα ως μπλε διογκώσεις με ελικοειδή πορεία.
Οι κιρσοί συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και εκτός από την αισθητική βλάβη συχνά συνοδεύονται από λειτουργικές διαταραχές.
Ο ασθενής συνήθως περιγράφει ένα αίσθημα βάρους ή πόνου στις κνήμες, άλλοτε περιγράφει καυσαλγία ή κνησμό.
Μπορεί να συνοδεύονται από οιδήματα, εξανθήματα, δυσχρωμίες, ερυθρότητα και έλκη τα οποία δεν κλείνουν.
Οι ασθενείς με κιρσούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από επιπολής θρομβοφλεβίτιδα ή ακόμη και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση και έντονη φλεγμονή των επιφανειακών ή των βαθέων φλεβών.
alt
Ευρυαγγείες είναι πολύ μικρότερες φλέβες οι οποίες έχουν διαταθεί σχηματίζοντας δίκτυα από μπλε ή κόκκινες γραμμές. Μπορεί να είναι περιορισμένες σε ένα μόνο σημείο του ποδιού ή μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του άκρου. Οι ευρυαγγείες δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και όχι λειτουργικές διαταραχές όπως οι κιρσοί.

Πως προκαλούνται οι κιρσοί των κάτω άκρων;
Πολλοί πιστεύουν ότι οι κιρσοί είναι το τίμημα που πληρώνει ο άνθρωπος από τότε που άρχισε να περπατάει στην όρθια στάση. Η υψηλή φλεβική πίεση λόγω ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι η αιτία της δημιουργίας των κιρσών. Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση κιρσών είναι η κληρονομική προδιάθεση, δηλαδή συγγενείς με κιρσούς, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η συχνή παρατεταμένη ορθοστασία. Η εγκυμοσύνη επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων. Οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κιρσούς, όμως συχνά επιστρέφουν στο φυσιολογικό ένα χρόνο μετά το τοκετό. Γυναίκες με πολλαπλές κυήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μόνιμους κιρσούς των κάτω άκρων.

Τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε ;
Αν πάσχετε από κιρσούς ή ευρυαγγείες το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν αγγειοχειρουργό για να κάνει εκτίμηση της φλεβικής σας κυκλοφορίας. Η λήψη του ιστορικού θα εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου, η κλινική εξέταση θα αναδείξει αγγειακές βλάβες, την εντόπισή τους, την έκτασή τους και τη βαρύτητά τους. Στη συνέχεια, ο δυναμικός αγγειολογικός έλεγχος θα αναδείξει την ύπαρξη και τη βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Σύγχρονες θεραπευτικές λύσεις
Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές λύσεις για τις παθήσεις των φλεβών. Κάθε μία από αυτές τις θεραπευτικές τεχνικές αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες φλεβικές βλάβες. Σε αυτή τη πληθώρα των επιλογών, είναι πολύ σημαντική η καθοδήγηση ενός έμπειρου αγγειολόγου για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας στον κατάλληλο ασθενή.
Η χρήση των Λέιζερ
Τα λέιζερ χρησιμοποιούνται με επιτυχία στις ευρυαγγείες. Τα λεπτά κόκκινα ή μπλε δίκτυα των ευρυαγγειών εξαφανίζονται μετά από μισή με μία ώρα που κρατάει μία συνεδρία. Αν οι ευρυαγγείες είναι εκτεταμένες μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες. Η τεχνική δεν απαιτεί αναισθησία, είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί αίσθημα θερμότητας στο πόδι του. Μετά την εφαρμογή της τεχνικής το δέρμα θα είναι ελαφρώς ερυθρό. Θα επανέρθει στα φυσιολογικά 7 με 10 ημέρες μετά τη συνεδρία. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει αμέσως στις φυσιολογικές της δραστηριότητες και στη δουλειά της.

Η σκληροθεραπεία
Σκληροθεραπεία σημαίνει έγχυση ειδικού φαρμάκου στον αυλό του αγγείου που θέλουμε να εξαφανίσουμε με ειδικές σύριγγες και μικροβελόνες. Το φάρμακο αυτό προκαλεί μία έντονη και άσηπτη φλεγμονή στο ενδοθήλιο, τον εσωτερικό χιτώνα του αγγείου δηλαδή, με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνώνεται, να κλείνει και τελικά να εξαφανίζεται. Με σκληρυντικές ενέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ευρυαγγείες αλλά και μικροί κιρσοί. Ανάλογα με την έκταση των βλαβών μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες. Μετά τη σκληροθεραπεία η γυναίκα μπορεί να επιστρέψεις αμέσως στις φυσιολογικές της δραστηριότητες και στη δουλειά της.

Σαφηνεκτομή και κιρσεκτομές
Μείζον σαφηνής ονομάζεται η μεγαλύτερη φλέβα του επιπολής φλεβικού δικτύου. Αυτή είναι η φλέβα που συνήθως δημιουργεί τους κιρσούς καθώς και οι κλάδοι της. Σε περίπτωση σημαντικής φλεβικής ανεπάρκειας με εκτεταμένους κιρσούς και ανεπάρκεια της μείζονος σαφηνούς τότε ο αγγειοχειρουργός σας θα προτείνει τη σαφηνεκτομή. Σκοπός της επέμβασης είναι με μικρές τομές μερικών χιλιοστών, και με μία μεγαλύτερη 2-3 εκατοστών που γίνεται στη βουβωνική πτυχή, να εξαιρεθεί αυτή η μεγάλη φλέβα που προκαλεί τους κιρσούς. Στη συνέχεια γίνονται τομές μερικών χιλιοστών εκεί που είναι οι κλάδοι της σαφηνούς ώστε να αφαιρεθούν και αυτοί. Η επέμβαση συνήθως γίνεται με ραχιαία αναισθησία, με τον ασθενή ξύπνιο, χωρίς όμως να νιώθει τίποτα κάτω από τη μέση. Οι τομές που γίνονται είναι ιδιαίτερα μικρές ώστε να μην φαίνονται μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Την επόμενη μέρα του χειρουργείου ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του.

@Σε περιπτώσεις μικρής ανεπάρκειας η μείζων σαφηνής μπορεί να καταργηθεί με καθετήρες που εκπέμπουν μικροκύματα ή λέιζερ. Σκοπός της επέμβασης είναι να συρρικνωθεί η φλέβα και να εξαφανιστεί. Όταν γίνεται με σωστές ενδείξεις τα αποτελέσματα των μεθόδων είναι καλά. Ο αγγειοχειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για σας.

Συνδυασμός θεραπευτικών τεχνικών
Κάθε φλεβική βλάβη αντιμετωπίζεται καλύτερα με συγκεκριμένη θεραπευτική τεχνική. Δεν είναι όλες οι τεχνικές κατάλληλες για όλες τις παθήσεις. Σε περίπτωση που η ασθενής έχει διαφόρων μορφών βαρύτητας και έκτασης φλεβικές βλάβες, η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών ώστε να επιτευχθεί άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την βελτίωση της φλεβικής σας κυκλοφορίας
  • Στο κρεβάτι να βάζετε τα πόδια σας σε ανάρωπη θέση ώστε να διευκολύνετε την επαναφορά του αίματος στη καρδιά. Ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια είναι αρκετό
  • Πίνετε αρκετά υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων, τσάι και βότανα
  • Κάνετε μασάζ το βράδυ με κρύο νερό ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας προς τις γάμπες
  • Κάνετε τακτικά σωματικές ασκήσεις και σπορ χωρίς να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση στις πατούσες. Προτιμάτε το κολύμπι
  • Περπατάτε τακτικά. Το περπάτημα ενεργοποιεί τη μυϊκή αντλία η οποία προωθεί το αίμα των περιφερικών φλεβών προς την καρδιά. Ένας περίπατος στο βουνό είναι ακόμη καλύτερος λόγω δροσερού και ξηρού κλήματος
  • Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και παπούτσια που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος
  • Τρέφεστε με υγιεινό και ελαφρύ διαιτολόγιο αποφεύγοντας τις υπερβολές, ειδικά σε ότι αφορά τη ζάχαρη και το λίπος. Καταναλώστε άνετα τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια
  • Αποφύγετε τον καφέ
  • Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Η βλαβερή επίδραση του παθητικού καπνίσματος έχει αποδειχθεί επιστημονικά
  • Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα στις διακοπές. Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Να προτιμάτε τη σκιά και να καλύπτετε τα πόδια σας με πετσέτα. Το περπάτημα στην άμμο είναι πολύ καλή άσκηση για τα πόδια
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Μην κάθεστε όρθιοι, ακίνητοι, ή καθισμένοι για πολλές ώρες είτε στη δουλειά είτε κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων
Οι φλεβικές παθήσεις θεραπεύονται σύγχρονα και αποτελεσματικά.
Μην εγκαταλείπετε τα πόδια σας!
Ηλίας Δαλαΐνας, MD PhD
Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια