Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλοκαιρινή κηπουρική σε γλάστρες!

Είτε στο μπαλκόνι είτε στο παρτέρι, τα καλοκαιρινά λουλούδια όπως η κατακόκκινη ντάλια και η μοβ καμπανούλα, που επιλέξαμε γι αυτόν το μήνα, ευωδιάζουν χάρη στην πλούσια ανθοφορία τους. Οπτικά, τα δύο φυτά της σύνθεσή μας δένουν καλά, φτιάχνοντας μια πολύχρωμη σύνθεση, με τη ντάλια να είναι το βασικό και την καμπανούλα το "συνοδευτικό" φυτό. Για να δείξει ακόμα ομορφότερο το μπαλκόνι ή το πρεβάζι μας, είναι προτιμότερο να δημιουργήσουμε δύο όμοιες συνθέσεις. Επομένως, για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστούμε 6 ντάλιες (κατά προτίμηση μικρού μεγέθους ), 8 καμπανούλες και 2 γλάστρες.
Ντάλια με καμπανούλα :
Με την ανθοφορία της να αρχίζει την άνοιξη και να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η ντάλια πολλαπλασιάζεται με σπόρους, μοσχεύματα και κονδύλους (για τον ερασιτέχνη είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσει κονδύλους). Θεωρείται - και είναι - από τα καταλληλότερα φυτά για αρχάριους, καθώς δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και χαρίζει σε πολύ μικρό διάστημα πανέμορφα λουλούδια διάφορων σχημάτων και χρωμάτων. Η καμπανούλα, από την άλλη, οφείλει το όνομά της στο σχήμα του άνθους της.
Η φροντίδα της δεν απαιτεί ιδιαίτερες δυσκολίες και όπως συμβαίνει και με την ντάλια, της αρέσει ο ήλιος και θέλει συχνά πότισμα. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι και τα δύο είδη φυτών χρειάζονται να έχουν καλή απορροή, πρέπει να προσέξουμε τις γλάστρες, μέσα στις οποίες τα τοποθετούμε (στον πυθμένα της γλάστρας κάποια πετραδάκια, σπασμένα τούβλα ή κεραμίδια βοηθούν να φεύγει το επιπλέον νερό).
Η καλύτερη λύση για τη φύτευσή τους είναι συνήθως γλάστρες διαστάσεων 45 επί 50 εκ., με τις πλαστικές να είναι οι πιο συνηθισμένες. Αν πάλι θέλουμε να αγοράσουμε τις - πιο ακριβές - πήλινες, τότε θα πρέπει να είναι καλά ψημένες, προκειμένου να μη σπάσουν. Όσον αφορά τον τρόπο φύτευσης, βάζουμε τρεις μικρές ντάλιες στο κέντρο της κάθε γλάστρας και τέσσερις καμπανούλες τριγύρω.
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να αφαιρούμε κάποια από τα εξωτερικά φύλλα, προκειμένου τα λουλούδια να λιάζονται εξίσου καλά στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τους, για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να βγάζουν περισσότερα άνθη. Επίσης, όταν τα άνθη μαραίνονται, θα πρέπει να τα αφαιρούμε, ώστε η σύνθεσή μας να είναι περιποιημένη, να ανανεώνεται και να βγάζει καινούργια λουλούδια. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε στο πότισμά τους, το οποίο - όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει - είναι καλύτερα να γίνεται μετά τη δύση του ηλίου. Τέλος, η λίπανση μπορεί να γίνεται με κάποιο υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα, το οποίο ρίχνουμε κάθε δύο εβδομάδες μαζί με το νερό του.
ΟΙΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια