Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η απόκτηση σταθερών δοντιών με εμφυτεύματα

Η απόκτηση σταθερών δοντιών μέσα σε λίγη ώρα, φάνταζε όνειρο στη δεκαετία του ’50 όταν ο Σουηδός καθηγητής Branemark ανακάλυψε τυχαία ότι το τιτάνιο, ένα πρωτοποριακό υλικό για την εποχή εκείνη μπορεί να ενσωματωθεί στον οργανισμό δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό δεσμό.
Αυτή ήταν η αρχή για τη σημερινή πραγματικότητα στην οποία οδήγησε η αλματώδης πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των οδοντικών εμφυτευμάτων, αυτό που έγινε γνωστό ως «το χαμόγελο της ίδιας ημέρας» (same day smile), ή άμεση απόκτηση σταθερών δοντιών με εμφυτεύματα.
Η πρόοδος αυτή ανατρέπει όσα γνωρίζουμε για την κλασική εμφύτευση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει κανείς να κάνει τρεις και τέσσερις μήνες υπομονή, ώσπου να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του εμφυτεύματος και στη συνέχεια να τοποθετηθούν τα μόνιμα σταθερά του δόντια.
«Τα εμφυτεύματα είναι ένας σύγχρονος βιολογικός τρόπος για να αποκτήσουμε και πάλι σταθερά, φυσικά δόντια», αναφέρει στην «Κ» ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου Αλέξανδρος Παπασωτηρίου, ειδικευμένος στην Εμφυτευματολογία και Περιοδοντική Προσθετική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ.
Σήμερα, με τα σύγχρονα εμφυτεύματα και τις νέες τεχνικές μπορούμε την ίδια στιγμή, αμέσως μετά την εμφύτευση να τοποθετήσουμε σταθερά δόντια. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική εφαρμόζεται, εφ’ όσον υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, και απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανθρώπους, οι οποίοι λόγω των επαγγελματικών ή κοινωνικών τους υποχρεώσεων δεν μπορούν να περιμένουν χωρίς δόντια το μεταβατικό διάστημα, όπως γινόταν στο παρελθόν.
«Η ραγδαία πρόοδος της βιοτεχνολογίας», τονίζει ο κ. Παπασωτηρίου «μας επιτρέπει πλέον να κάνουμε μια ειδική επεξεργασία της επιφάνειας των εμφυτευμάτων, η οποία έχει αποτέλεσμα, την καλύτερη σταθερότητα και συγκράτηση του εμφυτεύματος στη γνάθο. Η επεξεργασμένη επιφάνεια έχει παράλληλα και βιολογική δράση, καθώς επιτρέπει στα γειτονικά οστικά κύτταρα να προσκολληθούν και να αναπτυχθούν επάνω στο εμφύτευμα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα τελευταίας τεχνολογίας δεν έχουν επομένως μόνο μεγαλύτερη επιφάνεια, αλλά διασφαλίζουν τη γρηγορότερη και καλύτερη ενσωμάτωση με τη γνάθο.
Η άλλη εξέλιξη βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε τα σύγχρονα εμφυτεύματα. Με διάφορες ειδικές τεχνικές, μπορούμε να επιτύχουμε κατά την τοποθέτηση τη μεγαλύτερη δυνατή αρχική σταθερότητά τους και να τη μετρήσουμε, κάτι πολύ καθοριστικό για τη σύγχρονη εμφυτευματολογία. Ετσι όποιος θέλει να διατηρήσει μια νεανική εμφάνιση και καλύτερη ποιότητα ζωής, μπορεί μέσα σε λίγη ώρα να αποκτήσει και πάλι τα σταθερά φυσικά δόντια που πάντα επιθυμούσε.
Η επαναστατική αυτή μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές του στόματος, στην άνω ή την κάτω γνάθο, είτε λείπουν μερικά δόντια ή όλα, ακόμα κι όταν λείπει ένα μεμονωμένο δόντι, αρκεί η γνάθος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις και το εμφύτευμα, κατά την τοποθέτησή του, την απαιτούμενη σταθερότητα, κάτι που μπορεί να μετρηθεί».
Ο δρ Παπασωτηρίου σημειώνει ότι μια σωστή εμφύτευση ξεκινά με τον αναγκαίο προγραμματισμό.
«Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας εξελιγμένα συστήματα απεικόνισης της γνάθου σε τρεις διαστάσεις, ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε το κάθε μας βήμα με απόλυτη ακρίβεια. Ετσι, από πριν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα και τι είδους εμφυτεύματα θα χρησιμοποιήσουμε, κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στη μέθοδο της άμεσης τοποθέτησης σταθερών δοντιών με εμφυτεύματα. Οπως στα φυσικά μας δόντια έτσι και τα εμφυτεύματα αποτελούνται από τη ρίζα, η οποία είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο, ενώ το ορατό μέρος του δοντιού κατασκευάζεται από αισθητικές πορσελάνες τελευταίας γενιάς έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να μη διαφέρουν σε τίποτα από τα φυσικά δόντια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος ενός εμφυτεύματος είναι περίπου της ίδιας τάξης μεγέθους με μια κλασική «γέφυρα».
Τα εμφυτεύματα σίγουρα δεν αποτελούν πανάκεια και οι επιλογές για κάθε οδοντιατρικό πρόβλημα εξατομικεύονται κατά περίπτωση.
Πάντως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι «φορώντας μια οδοντοστοιχία είναι σαν να προσπαθείς να τρέξεις με παντόφλες, ενώ με τα εμφυτεύματα είναι σαν να φοράς αθλητικά παπούτσια με καρφιά».
«Τα εμφυτεύματα», καταλήγει «δεν αναπληρώνουν απλώς τη φυσιολογική λειτουργία και τη μασητική ικανότητα. Επαναφέρουν την αρμονία και την αισθητική του χαμόγελου και ολόκληρου του προσώπου και πάνω απ’ όλα προσφέρουν σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ποιότητα ζωής».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια