Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από το φεμινισμό στο σεξισμό

Για την παρακμή του φεμινισμού και τη μετάλλαξή του σε κίνημα σεξισμού μιλούν σύγχρονες "γκουρού" της γυναικείας απελευθέρωσης.
Το 1848 η Ελίζαμπεθ Κάθι Στάντον και η Σούζαν Άντονι πρωταγωνίστησαν στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών διοργάνωσαν το περίφημο Συνέδριο στο Σενέκα Φολς - ορόσημο στην ιστορία του φεμινιστικού κινήματος - και κατέληξαν σε μια διακήρυξη με την οποία απαιτούσαν ίσα δικαιώματα στο γάμο, στην ιδιοκτησία, στους μισθούς και την ψήφο.
Ενάμιση και πλέον αιώνα μετά η Λορίν, η Σάρα και άλλα φιλόδοξα κορίτσια - με γόβες στιλέτο, τεχνητό μαύρισμα και ελάχιστα ή καθόλου ρούχα - περιφέρουν τα κάλλη του στα κλαμπ της Βρετανίας και διεκδικούν το πρώτο βραβείο: ένα συμβόλαιο με το περιοδικό "Nuts" και ίσως μια καλή γνωριμία, έναν πλούσιο γάμο και ίσως ένα ακόμη....πλουσιότερο διαζύγιο.
Πρότυπό τους οι "πλαστικές" στάρλετ των ριάλιτι και το αισθησιακό μοντέλο Κέιτ Πράις, περισσότερο γνωστή ως Τζόρνταν.
Ο φεμινισμός ξεκίνησε ως γυναικεία "επανάσταση" και κατέληξε στη δημιουργία μίας "στρατιάς" γυναικών που θεωρούν το σώμα τους ως το μόνο διαβατήριο για την επιτυχία!
Τι μεσολάβησε;
Την απάντηση δίνει η Νατάσα Γουόλτερ στο νέο της βιβλίο με τίτλο "Ζωντανές Κούκλες: Η επιστροφή του Σεξισμού" που ήδη προκαλεί αίσθηση στη "Γηραιά Αλβιώνα".
Στις σελίδες του περιγράφει την παρακμή του φεμινισμού από ένα κίνημα απελευθέρωσης σε ένα κίνημα απελπισίας.
Οι γυναίκες στη μετα-φεμινιστική εποχή επιδεικνύουν τη σεξουαλικότητά τους και μετατρέπουν τον εαυτόν τους σε...αντικείμενο. Οι κοπέλες των 18 ετών δεν κάνουν πλέον οικονομία για το πρώτο τους αμάξι, αλλά για την πρώτη αυξητική στήθους.
"Η γυναίκα - αντικείμενο έχει πάρει τη θέση της απελευθερωμένης γυναίκας που ανοίγει το δικό της δρόμο στον 21ο αιώνα", καταλήγει.
Αντίλογος
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.
Η αρθρογράφος της "Telegraph" σημειώνει ότι οι γυναίκες του σολάριουμ, που είναι επιρρεπείς στη νευρική ανορεξία, "είναι εκεί από επιλογή, γεγονός που απουσίαζε από το προ-φεμινιστικό κόσμο στον οποίο οι γυναίκες συχνά δεν μπορούσαν να επιλέξουν ποιον θα παντρευτούν, με ποιον θα κοιμηθούν ή αν θα λάβουν ή όχι εκπαίδευση"
" Η ζωή μετά το φεμινισμό μπορεί να μην είναι τέλεια, όμως οι γυναίκες του σήμερα μπορούν κάλλιστα να πουν όχι στο σολάριουμ και να επικεντρωθούν σε κάτι πιο σημαντικό", λέει.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια