Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ernest Ziller : αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής Αθήνας 1837-1923

Γέννηση: 22 Ιουνίου 1837, Γερμανία
Απεβίωσε: 4 Νοεμβρίου 1923, Αθήνα
400 έγγραφα, επιστολές, τεκμήρια και φωτογραφίες από το αρχείο του Ερνέστου Τσίλερ (που συμπληρώνεται με τα σχέδια που φυλάσσονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές) παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη στην μεγάλη έκθεση "Ερνέστος Τσίλερ. Αρχιτέκτων, 1837 - 1923" η οποία εγκαινιάστηκε την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.
Η μοναδική αυτή παρουσίαση έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα καθώς συνδέει την αρχιτεκτονική κληρονομιά τεσσάρων χωρών: της Γερμανίας (χώρας καταγωγής του Τσίλερ), της Δανίας (πατρίδας του δάσκαλου του Θεόφιλιου Χάνσεν), της Αυστρίας (τόπου δράσης του δασκάλου του καθώς και του μεγάλου ευεργέτη Σίμωνα Σίνα) και της Ελλάδας όπου έδρασε και δημιούργησε τα αρχιτεκτονικά του αριστουργήματα.
Ο Ερνέστος Τσίλερ ήταν ο αρχιτέκτονας που έδωσε στην Αθήνα, την πόλη που επέλεξε να ζήσει όλη του τη ζωή, τον ευρωπαϊκό της χαρακτήρα.
Ζωγράφος, ερευνητής και λάτρης της αρχαιότητας (γεννημένος το 1837 σε ένα μικρό χωριό της Σαξονίας κοντά στη Δρέσδη) ήρθε στην Αθήνα νεότατος το 1861 με προοπτική του μεγάλου Δανού αρχιτέκτονα και δασκάλου του στη Βιέννη, Θεόφιλου Χάνσεν, ως επόπτης για το χτίσιμο της Σιναίας Ακαδημίας.
Έκτισε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (πλ. Κοτζιά, γκρεμίστηκε το 1940), το Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο, το Θέατρο Πατρών, το Θέατρο Ζακύνθου (καταστράφηκε από τους σεισμούς).
Επέβλεψε στην εκτέλεση των έργων του Χάνσεν στο Ζάππειο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Έκανε προτάσεις για τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής στον Λυκαβηττό.
Είναι ο αρχιτέκτονας του σημερινού Προεδρικού Μεγάρου και πολλών ιδιωτικών μεγάρων όπως το "Ιλίου Μέλαθρον" (Νομισματικό Μουσείο), τα Μέγαρα Μελά, Σταθάτου, Δεληγιώργη, Καλλιγά, Ψύχα, Πεσματζόγλου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια