Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάτρα, ο φρουρός της Αχαΐας

Μια πόλη διαχρονική και ζωντανή, όχι μόνο κατά την περίοδο της Αποκριάς.
Η Πάτρα δεν είναι μόνο το καρναβάλι, τα άρματα και η παρέλαση.
Είναι η πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση και έχει ιστορική αρχοντιά.
Αποκαλείται πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την ευρωπαϊκή Δύση.
Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Διαθέτει πανεπιστήμια και ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και συνδεδεμένα με αυτά ερευνητικά ινστιτούτα, που την καθιστούν επιστημονικό κέντρο με εξαιρετικές επιδόσεις στη τεχνική εκπαίδευση.
Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου συνδέει το προάστιο της Πάτρας, Ρίο, με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.
Καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου, καρναβάλι της, το περίφημο πατρινό καρναβάλι, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι τα τεράστια σατιρικά άρματα και οι θεαματικοί χοροί και παρελάσεις.
Η Πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006.
Και μπορεί κάθε χρόνο τελικά ο βασιλιάς καρνάβαλος να οδηγείται στην πυρά, η Πάτρα όμως παραμένει μια αγαπημένη φοιτητούπολη, ενώ για κάποιους είναι απλώς μια στάση μέχρι να επιβιβαστούν στα πλοία που φεύγουν για Ιταλία.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περάσει κανείς τουλάχιστον ένα 3ήμερο στην Πάτρα. Άλλωστε, είναι μεγάλη πόλη και προσφέρεται για περπάτημα.
Είναι πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε ή να δείτε στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το κάστρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την ακτή, σ ένα χαμηλό λόγο του Παναχαϊκού Όρους το οποίο οικοδομήθηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης, για αμυντικούς λόγους.
Επίσης, το ναό του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος χτίστηκε στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας.
Ο ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο βρίσκεται στα δυτικά της ακρόπολης στην Άνω Πόλη και η κατασκευή του χρονολογείται λίγο νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας.
Αξίζει, επίσης, να δείτε το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο ναό και ήταν πηγή της θεάς Δήμητρας, που λειτουργούσε και ως μαντείο.
Στην περιοχή αυτή δίδασκε ο Απόστολος Ανδρέας και σύμφωνα με την παράδοση σταυρώθηκε δίπλα στην πηγή.
Αλλά και το δημοτικό θέατρο "Απόλλων" που είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα πιο ωραία κτίρια της πόλης.
'Αλλωστε, στην όμορφη πλατεία των Ψηλών Αλωνιών σώζεται αρχοντικό έργο του ίδιου αρχιτέκτονα.
Η πόλη όμως διαθέτει και χαμάμ, που χτίστηκε το 1400 επί Ενετοκρατίας και εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμα.
Ιδανική επιλογή αν θέλετε να χαλαρώσετε.
Επισκεφθείτε τον Πύργο της Achaia Claus που βρίσκεται νοτιοανατολικά του κέντρου της Πάτρας και αποτελεί το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά.
Ιδρυτής του ήταν ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους.
Οδικώς η Πάτρα απέχει από την Αθήνα 218 χλμ.
Road+Travel

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια