Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάθε γιαγιά καράτε

Η εκπαίδευση των ηλικιωμένων ατόμων στις πολεμικές τέχνες θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να υποστούν κάταγμα σε περίπτωση πτώσης, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη.
Η εκπαίδευση θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα οφέλη σε αυτούς που πάσχουν από οστεοπόρωση και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος.
Μία από τις βασικές κινήσεις σε αρκετές πολεμικές τέχνες, είναι η τεχνική της πτώσης, κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν τρόπους ώστε να πέφτουν δίχως να χτυπούν.
Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Sint Maartenskliniek της Ολλανδίας, υποστηρίζει ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να εκπαιδευθούν επιτυχώς στο σωστό τρόπο πτώσης, μέσω των πολεμικών τεχνών.
Η Brenda Groen, επικεφαλής της μελέτης εξηγεί πως «δεδομένου ότι οι τεχνικές των πολεμικών τεχνών μειώνουν τις δυνάμεις που ασκούνται στο ισχίο και μπορούν να διδαχθούν στους ηλικιωμένους, οι εκπαίδευση στις πτώσεις μέσω των πολεμικών τεχνών μπορεί να προλάβει τα κατάγματα ισχίου στα άτομα με οστεοπόρωση».
Η Groen διευκρίνισε ότι για προφανείς λόγους ασφάλειας, η μελέτη δεν μπορούσε να γίνει απευθείας σε ηλικιωμένους με οστεοπόρωση και έτσι η μέτρηση των δυνάμεων κρούσης στη διάρκεια ασκήσεων πτώσης πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα νέων ενηλίκων.
«Βάσει των αποτελεσμάτων μας, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση στις πτώσεις θα μπορούσε να είναι ασφαλής για άτομα με οστεοπόρωση, αν οι εκπαιδευόμενοι φορούν προστατευτικά ισχίου στη διάρκεια της εκπαίδευσης, κάνουν τις ασκήσεις πτώσεις σε χοντρό στρώμα και αποφεύγουν τις ασκήσεις άμεσης πτώσης από όρθια στάση» εξήγησε η κ. Groen.
Εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 και 1 στους 12 άνδρες πάσχουν από οστεοπόρωση. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι μισές ηλικιωμένες γυναίκες θα υποστούν κάποια μορφή κατάγματος λόγω της οστεοπόρωσης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο BMC Research Notes.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια