Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

graffiti: Με σπρέι και φαντασία

 
* Το graffiti ξεκίνησε στην Αμερική, στην συνοικία Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ως μορφή έκφρασης διαμαρτυρίας, κυρίως από τους νέους προς το σύστημα.
* Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, οι ερασιτέχνες καλλιτέχνες του δρόμου έχουν αφήσει το στίγμα τους σχεδόν σε κάθε πόλη, παγκοσμίως.
* Από το 2000 και μετά το graffiti αναγνωρίζεται ως είδος τέχνης, ισάξιο των άλλων τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη. Γνωστοί γκαλερίστες, όπως οι Πολ Τζόουν (Elms Lesters Gallery) και ο Ρίτσαρντ Τόκατλι (Αrtificial Gallery) στο Λονδίνο έχουν φιλοξενήσει έργα καλλιτεχνών του
graffiti δηλώνοντας πως πρόκειται για μια νέα τάση που σημειώνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
* Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1986 κυρίως με σχέδια και συνθήματα στα τρένα αλλά καθιερώθηκε μόλις το 1998 με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γκράφιτι, προϊόν συνεργασίας με την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Τον ίδιο χρόνο ολοκληρώθηκε το πρώτο λεύκωμα Ελλήνων σχεδιαστών γκράφιτι.
* Ο ελληνικής καταγωγής Taki 183 θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους graffiti artists στην Αμερική. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως έγινε γνωστός γράφοντας το υποκοριστικό του ονόματός του (Δημήτρης) και τον αριθμό του δρόμου που έμενε στου τοίχους της Νέας Υόρκης, όταν ακόμα δούλευε ως διανομέας φαγητού.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια