Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Όλυμπος, το βουνό των θεών

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ξακουστό σε όλο τον κόσμο, καθώς στην κορυφή τους, τον Μύτικα, οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν τοποθετήσει την κατοικία των δώδεκα θεών τους.

Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε τα χωριά που είναι χτισμένα στους πρόποδες του Ολύμπου και να θαυμάσουμε από κοντά τη γοητεία της φύσης του.
Κλασική αφετηρία της διαδρομής αποτελεί το Λιτόχωρο στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 24 χλμ. από την Κατερίνη. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο σε ύψος 300 μέτρων, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα και έχει θέα σε όλο τον Θερμαΐκό και τις κορυφές του Ολύμπου. Αποτελεί ένα παραθεριστικό κέντρο και μία από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις του νομού Πιερίας.
Οι ντόπιοι συνηθίζουν να το αποκαλούν "πύλη των θεϊκών κατοικιών", καθώς είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ολύμπου.Συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα με το βουνό, ενώ η "στρατηγική" του θέση το καθιστά δημοφιλή προορισμό.
Η θέα από την κωμόπολη προς τις κορυφές του Ολύμπου είναι μαγευτική, ενώ στα παράλιά της βρίσκεται μεγάλος αριθμός τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών οικισμών που συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, όλο το χρόνο. Πολλά τα αξιοθέατα στο Λιτόχωρο, όπως η μαγευτική κοιλάδα του Ενιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες.
Εδώ σύμφωνα με το μύθο, οι Μαινάδες σπάραξαν το μάγο - μουσικό Ορφέα και έριξαν το κεφάλι του στο βάραθρο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που έχτισε ο Όσιος Διονύσιος γύρω στα 1.500, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον.
Εκεί έχει διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, σε μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Πιο ψηλά, θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία, χτισμένο πάνω σε λόφο. Από εδώ θα έχετε πανοραμική θέα του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του πιερικού κάμπου μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.
Η Ραψάνη είναι η "κυρά του Ολύμπου", είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων και μας επιφυλάσσει μια μαγευτική θέα που φτάνει ως το Αιγαίο Πέλαγος. Φημίζεται για την πλούσια βλάστησή της και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της. Στο χωριό θα θαυμάσετε τα γραφικά σπίτια, τα αρχοντικά, καθώς και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Στις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία απλώνεται ο φημισμένος αμπελώνας του χωριού, όπου καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες σταφυλιού.
Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου.
Η Καριά είναι χτισμένη στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου, στο στρατηγικής σημασίας στενό που ενώνει την Περραιβία με τη παραλία της Πιερίας, ενώ από κει πέρασαν στρατεύματα τόσο του Ξέρξη όσο και ρωμαϊκά. Μεγαλιθικά ερείπια, αλλά και ερείπια ρωμαϊκής οχύρωσης βρίσκονται κοντά στο χωριό, στη θέση Τιτνάτα.
Το όνομά της το πήρε μάλλον από τις άφθονες καρυδιές που πάντα υπήρχαν στην περιοχή. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το όνομα "Κάρνα". Η Κάρνα, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν η Νύμφη της περιοχής, η οποία μαγεύοντας τα παλικάρια, τα παρέσερνε στο σπήλαιό της.
Κοντά στο χωριό υπάρχει το αξιόλογο σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το πευκοδάσος στη θέση Ανήλιο.
Road+travel1

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια