Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Iατρική τεχνολογία: Τα σημαντικότερα σύγχρονα επιτεύγματα

Παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές εξέλίξεις στο χώρο της ιατρικής τεχνολογίας: Τι αναμένεται να αλλάξει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ποιες νέες θεραπείες βρίσκονται σε ανάπτυξη, ποιες ασθένειες θα αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Εξέταση αίματος για το σύνδρομο Down
Η εξέταση για σύνδρομο Down είναι σχεδόν επιβεβλημένη στις περιπτώσεις που η μέλλουσα μητέρα βρίσκεται στην τέταρτη ή πέμπτη δεκαετία της ζωής της. Η διαδικασία γίνεται με αμνιοπαρακέντηση (διάτρηση του αμνιακού σάκου για τη λήψη δείγματος) και ανάλυση καρυοτύπου αλλά εμπεριέχει ένα μικρό αλλά μετρήσιμο κίνδυνο αποβολής.
Μία νέα μέθοδος που βρίσκεται ακόμα σε στάδια δοκιμών αναμένεται να χαράξει νέους δρόμους στον προγεννητικό έλεγχο χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών νοσημάτων. Η νέα μέθοδος μπορεί και ανιχνεύει το DNA του εμβρύου στο αίμα της μητέρας και αναμένεται να απλοποιήσει τη διαδικασία δειγματοληψίας σε μια απλή αιμοληψία.

Patch κατά του καρκίνου
Μια, χαμηλής τεχνολογίας, στοχευόμενη μεταφορά φαρμάκων υπόσχεται λιγότερες παρενέργειες κατά τη χημειοθεραπεία. Τα διαδερμικά επιθέματα, γνωστά ως patch, που χρησιμοποιούνται σε διάφορες ασθένειες αναμένεται να δοκιμαστούν κατά του καρκίνου.
Η βασική ιδέα πίσω από τη χρήση των patch είναι να μειωθεί η δόση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας και η μεταφορά τους σε υγιή κύτταρα. Ετσι βελτιώνεται η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.
Η αρχή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία ενός τέτοιου προϊόντος.

Νευρικά κύτταρα από δέρμα
Κινητικούς νευρώνες από κύτταρα του δέρματος (και όχι από βλαστοκύτταρα) κατάφεραν να παράγουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια.
Μέχρι στιγμής οι περισσότερες εφαρμογές στον κλάδο της μηχανικής ιστών βασίζονταν στα βλαστοκύτταρα που γίνονται τόσο πιο σπάνια στον οργανισμό όσο μεγαλώνει η ηλικία. Αντίθετα τα κύτταρα του δέρματος είναι πολυάριθμα και πιο εύκολα στην απομόνωση.
Η νέα τεχνική βασίζεται σε μια υπάρχουσα τεχνική που αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιότο και περιλαμβάνει τη μετατροπή των δερματικών κυττάρων σε αδιαφοροποίητα κύτταρα που με τη σειρά τους μπορούν θεωρητικά να μετατραπούν σε οποιαδήποτε κατηγορία κυττάρων.
Η νέα τεχνική αφορά την ασθένεια Λου Γκέριγκ που προκαλεί σταδιακό εκφυλισμό των μυών.

Η σχέση φλεγμονής και εμφράγματος
Η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Οι φλεγμονές όμως είναι αυτές που κάνουν τις αθηρωματικές πλάκες ασταθείς. Προκαλώντας ρωγμές αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης έμφραγματος του μυοκαρδίου.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα της έρευνας του Δρ. Πολ Ρίντκερ που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ασθενείς με φυσιολογικές τιμές χοληστερόλης αλλά υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CRP – ενός δείκτη φλεγμονών στο αίμα- όταν πήραν στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 54%.

Εξατομικευμένοι γονιδιακοί χάρτες
Έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος του Ανθρώπινου Γονιδιώματος έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εμπορική εκμετάλλευση του. Εταιρείες όπως η 23andMe χαρτογραφούν πάνω μισό εκαττομύριο σημεία στο DNA εντοπίζοντας συγκεκριμένες ασθένειες και χαρακτήρες. Το κόστος ανέρχεται στο $ 400 δολάρια ανά χάρτη.
Από πλευράς τεχνολογίας δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά η εμπορευματοποίηση της χαρτογράφησης μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τον προγεννητικό έλεγχο, την πρώιμη διάγνωση και πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Νέα γονίδια για την Αλτσχάιμερ
Η ανακάλυψη τεσσάρων νέων γονιδίων που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ίσως συνδράμει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη αφού μέχρι προσφάτως τα αίτια της ασθένειας ήταν άγνωστα.

Πολυδύναμο εμβόλιο κατά παιδικών ασθενειών
Ένα νέο πολυδύναμο εμβόλιο αναμένεται να μειώσει κατά 30% τον αριθμό των εμβολιασμών κάθε παιδιού ηλικίας μέχρι 18 μηνών. Ο αριθμός αυτός σήμερα είναι 23!
Το νέο εμβόλιο κατά των ασθενειών της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας και του πνευμονιόκοκκου τύπου Β, εκτός των άλλων, θα διευκολύνει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες και να βοηθήσει στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.

Γονιδιακά τεστ για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Δύο νέα τεστ αναμένεται να αλλάξουν την θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το πρώτο διαπιστώνει τον αριθμό των γονιδιών HER2 που υπάρχουν σε ένα όγκο ώστε ο θεράπων ιατρός να μπορεί να αποφασίσει μεταξύ μιας συντηρητικής ή μιας επιθετικής θεραπείας. Το δεύτερο τεστ υπολογίζει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καθορίζοντας τον αντίστοιχο τύπο χημειοθεραπείας για την καταπολέμηση του όγκου.

Τέλος στο νυστέρι;
Από τις λαπαροσκοπικές μεθόδους μέχρι τις επεμβάσεις διαμέσου φυσικών οδών (π.χ. αναπνευστική ή πεπτική), η χειρουργική είναι ένας αγώνας δρόμου για μείωση των επιπλοκών και του χρόνου ανάρρωσης. Σε μια νέα επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από ιατρούς του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας, έγινε αφαίρεση σκωληκοειδούς απόφυσης διαμέσου του αιδοίου.

Μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας
Το 2008 είναι ορόσημο στις μεταμοσχεύσεις αφού για πρώτη φορά έγινε επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου. Η τραχεία που μεταμοσχεύθηκε σε 30χρονη λήπτρια είχε κατασκευαστεί από τα βλαστοκύτταρα της και το υπόστρωμα της τραχείας ενός δότη.
Αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά ευνοϊκή περίπτωση -το βασικό πρόβλημα στα τεχνητά όργανα είναι η καθήλωση των κυττάρων σε επιφάνειες ώστε το όργανο να έχει τη σωστή δομή, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για άλλες θεραπείες.
Time Magazine 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια