Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κυπριακά έθιμα Τσικνοπέμπτης και Καρναβαλιού

Κυπριακά έθιμα Τσικνοπέμπτης και Καρναβαλιού
Από τα παλιά χρόνια οι διάφορες Καρναβαλίστικες εκδηλώσεις φτωχών και πλουσίων, άρχιζαν από την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρει ο χρονογράφος Χριστάκης Σαββίδης.
Πήρε δε το όνομα Τσικνοπέμπτη από τις τσίκνες μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνουν σουβλάκια, χαλλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες. Έτσι σι τσίκνες γεμίζουν την ατμόσφαιρα του χωριού ή της γειτονιάς. 
Και τούτο γίνεται εν όψει της Μεγάλης Σαρακοστής, ότε αρχίζει μεγάλη νηστεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Χριστού.
Κατά το έθιμο την Τσικνοπέμπτη συγγενικές ή και φιλικές, οικογένειες μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι και στο τσούγκρισμα των ποτηριών με την ευχή “υγείαν και καλόν Πάσχα να φτάσουμεν”.
Καθένας και καθεμία θα τραγουδήσει το τραγούδιν τους, και μετά το φαγοπότι αρχίζουν χοροί Κυπριακοί. Πάνω στη διασκέδαση και το γλέντι κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, ντυμένες με ό,τι πρόχειρο εύρισκαν στο σπίτι, με μουντζουρωμένα πρόσωπα και φορούσαν κουρούκλες, οι άνδρες ντύνουνταν γυναίκες με πορτοκάλια στο στήθος για μαστούς και οι γυναίκες ντύνουνταν με ανδρικά φορέματα ή βράκα.
Ολοι προσπαθούσαν να βρουν ποιόν πρόσωπο ήτο κάτω απο τη μάσκα και όταν το επετύγχαναν ξεσπούσαν στα γέλια και χαρές.
Το έθιμο τούτο διατηρήθηκε από χρόνο σε χρόνο με κατάληξη τη μεγάλη γιορτή των Καρναβαλιών, όπως σήμερα.
Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στη Λεμεσό, την πόλη του Καρναβαλιού, ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει την επίσημη είσοδο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πόλη και αρχίζει το καρναβαλίστικο γλέντι που κρατεί μέχρι την τελευταία Κυριακή της Απόκρεω ή της Τυρινής.
Σωματεία, Σύλλογοι, Οργανώσεις διοργανώνουν καρναβαλίστικους χορούς, ο δε Δήμος Λεμεσού διοργανώνει την πρώτη Κυριακή των Καρναβαλιών Παιδική Καρναβαλίστικη παρέλαση, με συμμετοχή χιλιάδων παιδιών, στην οδό Ανεξαρτησίας, τη δε δεύτερη Κυριακή τη Μεγάλη Καρναβαλίστικη παρέλαση με συμμετοχή δεκάδων αρμάτων, ομάδων, κανταδόρων ενώπιον χιλιάδων θεατών στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια