Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το πλέξιμο της νέας εποχής

Γιατί το πλέξιμο επιστρέφει δυναμικά ως συνήθεια των διασημοτήτων, πώς ταιριάζει με τη γιόγκα και τι λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα μυστικά του.
Λένε ότι ο τρόπος που πλέκει ο καθένας δείχνει την προσωπικότητά του.
Για παράδειγμα όποιος καταφέρνει να ξηλώσει το πλεκτό του είναι άνθρωπος που μπορεί να ζητήσει συγγνώμη. Γιατί και τα δύο, ξήλωμα και συγγνώμη, απαιτούν κουράγιο και δύναμη χαρακτήρα", λέει ο Σήφης Σακαλάκ, τρίτης γενιάς έμπορος και παθιασμένος λάτρης του μαλλιού πλεξίματος.
Στο μαγαζί του, από τα πιο παλιά της Αθήνας, μπορεί να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε 8.500 διαφορετικά χρώματα σε μαλλί, μετάξι, λινό και βαμβάκι, για να πλέξει αυτό που πραγματικά θέλει. Αλλά ποιος σήμερα να πλέκει;
"Και η νέα κοπέλα και η μεγαλύτερη, αλλά καμία με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο παρελθόν. Δεν είναι η ανάγκη τόσο που τις ωθεί όσο η επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό, με αγάπη και μεράκι, ένα ρούχο που θα ζήσει μαζί τους.  
Γιατί να πλέξω;...
* Επειδή θέλω να φτιάξω μόνη μου - και να κοστίσουν λιγότερο - τα σούπερ μοντέρνα νέα πλεκτά των κολεξιόν και τα μακριά κασκόλ, πάντα από φυσικές πρώτες ύλες.
* Επειδή μου φτιάχνει τη διάθεση, παίρνοντας τις σκέψεις μακριά από οτιδήποτε με πιέζει καθώς προσηλώνομαι στο χέρια μου και στις βελόνες μου.
* Επειδή οι άνθρωποι εξακολουθούν να συγκινούνται όταν τους χαρίζω κάτι που έφτιαξα μόνη μου.
* Επειδή ακόμη και αν ξεκινάω το πλέξιμο αγχωμένη είναι τόσο "σφιχτό" το αποτέλεσμα που με αναγκάζει να αλλάξω ρυθμό και να ηρεμήσω.
* Και επειδή εσχάτως έχει γίνει η ασχολία των διασημοτήτων: η Γουίνεθ Πάλτροου, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Τζούλια Ρόμπερτς, ακόμη και η Μαντόνα δηλώνουν όλο περηφάνια ότι πλέκουν!.
 
Πλέξιμο το θεραπευτικό
Στην αίθουσα σεμιναρίων στο βιβλιοπωλείο"Ελευθερουδάκη", κάθονται σε κύκλο γύρω από τη δασκάλα οχτώ γυναίκες με τις βελόνες τους στις μασχάλες, το καινούργιο τους κουβάρι και την αμηχανία του πρωτάρη.
Στο τμήμα έχει δηλώσει συμμετοχή και ένας άντρας.
"Κάποιοι κύριοι περνούν από το μαγαζί για να αγοράσουν μαλλιά, είναι μάλιστα εξαιρετικοί πλέκτες", λέει ο Σήφης Σακαλάκ.
Το πρώτο μάθημα, του πρώτου κύκλου διδασκαλίας πλεξίματος για αρχαρίους, προσπαθεί να "ρίξει" πόντους. Καθόλου εύκολη δουλειά.
Θέλει προσοχή και όπως όλες οι χειροτεχνίες, υπομονή, ηρεμία και χρόνο.
"Πλέκω για να βρω ελεύθερο χρόνο, διαφορετικά ποτέ δεν ησυχάζω", λέει η Κατερίνα, που έχει δύο γιους στο γυμνάσιο και άπειρες υποχρεώσεις ως εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος κλπ.
"Το πλέξιμο σε ξεκουράζει, σε συγκεντρώνει και προσωπικά μου φτιάχνει το κέφι" συμπληρώνει. Ίσως γι αυτόν τον λόγο θεωρείται εξίσου θεραπευτικό για το νου μας με τη γιόγκα. Η τέχνη του πλεξίματος είναι σαν τον διαλογισμό, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι οποίοι στην πραγματικότητα, δεν λένε τίποτε άλλο από αυτό που ξέρουν όλοι όσοι πλέκουν : η συνεχής επαναλαμβανόμενη κίνηση που στο τέλος γίνεται μηχανική "αδειάζει" και ξεκουράζει το μυαλό. Επιπλέον τονώνει την αυτοπεποίθηση, ακόμη και αν ο καρπός της προσπάθειας είναι ένα απλό κασκόλ ή ένα ατσούμπαλο σκουφί. Άλλωστε, όπως γράφει και ο Αμερικανός εικαστικός Kaffe Fasset, σπουδαίος πλέκτης και χειροτέχνης, "δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη ασχολία από το πλέξιμο για να ξυπνήσουμε τη δημιουργικότητά μας"
ΓΥΝΑΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια